Home » Reportage

Zien: Zo zijn dans en wiskunde met elkaar verbonden

In eerste instantie zul je misschien denken: wat hebben dans en wiskunde nou met elkaar te maken? Dr. Karl Schaffer en Erik Stern kunnen dat in hun TED-talk haarfijn uitleggen. Ze gebruiken bijvoorbeeld bewegingen om mensen te helpen bij het begrijpen van wiskundige concepten, zoals symmetrie.


Wiskunde in ons leven

Wiskunde is van jongs af aan al dagelijks in ons leven. We leren het op school en komen het soms ook thuis of ergens anders tegen, maar het is ook een onderdeel van kunst. In de schilderkunst is de rol van wiskunde bijvoorbeeld best groot. Bij de Mona Lisa, bijvoorbeeld, speelt ratio een belangrijke rol.

Wat heeft het met dans te maken?

Sommige mensen zien wiskunde als een vak met alleen getallen en formules. Het wordt haast beschouwd als het tegenovergestelde van dansen. De meeste mensen zullen waarschijnlijk zeggen dat deze twee werelden niks met elkaar gemeen hebben. Maar als we goed kijken, zijn er toch wat overeenkomsten en verbanden te ontdekken.

Wiskundige concepten als geometrie kunnen makkelijker worden uitgelegd door de leerlingen te leren dansen. Wiskunde is namelijk terug te zien in de positionering van het lichaam van een danser. Dansers kunnen vormen, hoeken en lijnen creëren en moeten zich goed concentreren om de juiste vormen te vormen. Ze moeten dezelfde afstand houden, ongeacht hoe ze zich verplaatsen.
 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Samen hand in hand

Voor de mensen die denken dat wiskunde niets met dans te maken heeft, denk dan nog eens. Hoe je van dit een leuke bezigheid maakt, gaat terug op de creativiteit van de docent. Maar ze gaan in ieder geval wel hand in hand!

 

Bekijk hieronder de hele TED-talk waarin het verband tussen wiskunde en dans nog meer wordt uitgelegd!

Meer inspiratie