Home » Reportage
Stretching splits © Pixabay

Statisch of dynamisch stretchen?

Lenigheid is een must is voor dansers. Dat, is een bekend feit. En wie lenig wil worden, zal veel moeten stretchen. Maar wist je dat het veel beter is om al bewegend te stretchen, in plaats van een minuut lang een stretchhouding aan te nemen?

Uit een artikel dat Matt Wynon schreef voor 4dancers blijkt dat het gezonder is om dynamisch te stretchen dan statisch. Wynon is voorzitter van de IADMS (International Association for Dance Medicine and Science), hoogleraar danswetenschap aan de University of Wolverhampton (UK) en gastdocent aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten.  Het verschil in stretchen is dat je tijdens een dynamische stretch vloeiend blijft bewegen, terwijl je tijdens een statische stretch een houding voor langere tijd vasthoudt.

Dynamisch stretchen tijdens de opwarming

Het stretchen begint al tijdens de warming up. Daarbij is het beter om dynamisch te stretchen. Dit voorkomt namelijk blessures tijdens het dansen. Doordat het lichaam warm en soepel is, is het klaar om te beginnen met de dansles of repetitie. Een statische stretch zou echter de kans op blessures tijdens het dansen vergroten.

Beter rustige dan zware stretches

Ook als de les voorbij is, en met een goede cooling down achter de rug, kan je beter bewegend stretchen. Dit keer mag de stretch wel intensiever zijn. Let er op dat dit op een waakzame manier gaat. Volgens Wynon is het nog beter om niet te stretchen, dan te zwaar te stretchen. Dit komt doordat een te zware stretcht zorgt dat er scheurtjes in de spieren ontstaan, waardoor je lichaam langer moet herstellen. Tijd die je met een vol dansschema niet altijd hebt.

Om te controleren hoe zwaar de stretch moet zijn, houdt Wynon een standaard schaal aan. Als je zover stretcht dat het pijn doet en je spieren gaan trillen, is het 10/10 een zware stretch. Om op de goede manier te verlengen moet de intensiteit op 4-6/10 zitten.  Dit staat gelijk aan het gevoel van verlenging, in plaats van een rek. 

Meer inspiratie