Home » Reportage
Manifest voor zachtheid

Preview: Net afgestudeerd dansmakers talent Sigrid Stigsdatter

Auteur: Lisa Reinheimer

‘Meer en meer verlang ik ernaar dat het podium ook een plek is voor moed. Op het podium willen we laten zien hoe zelfverzekerd we zijn, maar zijn we juist heel kwetsbaar. Ik zou graag willen dat het podium een plek wordt om te experimenteren, zonder direct veroordeeld te worden’.

Manifest voor zachtheid

Stigsdatter studeerde in 2017 af aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling (Amsterdam) met haar solo Remembrane en werd daarmee geselecteerd voor het Moving Forward Traject. Een jaarlang kan ze hierdoor werken aan een nieuwe voorstelling en krijgt naast artistieke ook zakelijke begeleiding van de Moving Futures Partners. De jury schreef over haar: 'Sigrid gebruikt haar stem en lichaam op een spannende en eigenzinnige manier en weet hiermee de kijker mee te nemen in onverwachtse wendingen van woede, eenzaamheid, speelsheid, ingetogenheid en humoristische momenten.'

 ‘In mijn nieuwe solo borduur ik verder op een aantal thema’s waarmee ik al langer werk. Ik onderzoek specifiek hoe we het vrouwelijk lichaam bekijken, maar ook hoe het kan transformeren. Het gaat dus niet alleen over het objectiveren of seksualiseren van het lichaam, maar ook over hoe dat lichaam meer is en kan zijn dan die beperkte visie. Hoezachtheid en vastberadenheid een methode kan zijn voor verandering. Het genderdebat is in volle gang, en dat raakt mij als performer en als mens, ik kan daarom niet anders dan daar nu een gesprek over te openen.’

Wil jij meer over het nieuwe talent Sigrid Stigsdatter weten? Je leest het hele artikel in het komende nummer van Dans Magazine dat omstreeks 19 oktober verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 8 oktober 16:00u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

De voorstelling Hope & Heavy Metal gaat op 17 en 18 oktober in première bij Dansmakers Podium. Daarna toert de voorstelling vanaf januari 2019 met het Moving Futures dansfestival.

Meer inspiratie