Home » Reportage
Introdans

Nieuw choreografisch talent bij Introdans

Tekst: Barend de Voogd

Vier dansers van Introdans gaan de uitdaging aan. Tijdens de Piano Biënnale half mei toonden zij voor het eerst hun talent als choreograaf. Dans Magazine sprak met twee van hen, Elena Pampoulova en Lucas Donner. 

NEXT! is een samenwerkingsproject van Introdans en de Piano Biënnale, in coproductie met De Nieuwe Oost. Het pianofestival in Musis in Arnhem en De Vereeniging in Nijmegen zoekt de inspirerende verbinding met theater, literatuur, beeldende kunst én dans. Tien dansers dienden in januari hun projectvoorstellen in, waaruit er vier geselecteerd werden. Naast Elena en Lucas presenteren ook Ruben Ameling en Jurriën Schobben een eigen choreografie, met collega’s van Introdans als optredende dansers en live begeleiding op de piano door Julien Brocal en Daria van den Bercken.  

Free the Piano! 

‘Ik ben heel nieuwsgierig naar wat mijn eigen bewegingstaal zou kunnen zijn’, vertelt Lucas Donner. De 25-jarige Belgische danser werkt nu vijf jaar bij Introdans. Zijn collega Elena Pampoulova werd in 1984 in Bulgarije geboren, studeerde aan de National School of Dance Art in Sofia en de Bolshoi in Moskou en danst sinds 2010 bij het gezelschap. Lucas: ‘Tijdens mijn studie heb ik af en toe gelegenheid gehad om dingen te maken en cross-over projecten te doen met musici en acteurs. Dat creatieve proces vind ik heel interessant. Ik denk dat ik mezelf bij Introdans goed heb leren kennen als danser, maar nog niet echt als choreograaf. Angst en onzekerheid belemmerden me soms. Ik heb besloten dat ik dat allemaal moet laten varen en er écht voor moet gaan. Ik denk dat ik er nu klaar voor ben. Ik wil zien wat ik als choreograaf kan bereiken.’ De Piano Biënnale draagt het motto ‘Free the Piano’, wat natuurlijk de vraag oproept of de nieuwe choreografen een speciale band hebben met het instrument. ‘We hebben vaak repetities met de piano, maar mijn persoonlijke ervaring stelde niets voor vergeleken met wat ik hier nu doe’, moet Lucas toegeven. ‘Ik danste vooral hiphop en urban en was meer geïnteresseerd in elektronische muziek met een beat, dus dit is echt een interessante uitdaging. Ik zag Daria van den Bercken, die mijn stuk gaat begeleiden, en de manier waarop zij pianospeelt. Die bewegingen, dat is bijna een performance op zich.

Dit was slechts een preview van het hele artikel. Lees alles over de leukste dansevenementen in ons gratis Zomerdans Magazine

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Meer inspiratie