Home » Reportage

Liters foundation en meters stof: dit zijn 10 fun facts over Cirque du Soleil's Corteo

Cirque du Soleil keert terug naar Nederland! Ditmaal presenteren zij voor het eerst de bijzondere productie Corteo, die ook veel te bieden heeft voor dansliefhebbers. Deze unieke show, geregisseerd door Daniele Finzi Pasca, ging in april 2005 in première in Montreal als een 'Big Top' tentshow. Sindsdien heeft de show wereldwijd meer dan 10 miljoen toeschouwers getrokken in 22 landen verspreid over 4 continenten. Achter de schermen gaat vaak een hoop vooraf om telkens weer een spectaculaire voorstelling neer te kunnen zetten. Dit zijn 10 fun facts op een rijtje.

1. Intieme sfeer met een dubbelzijdig podium

Voor het eerst bij Cirque du Soleil is het podium van Corteo verdeeld in twee helften, waarbij het publiek aan beide kanten zit. Hierdoor kunnen toeschouwers niet alleen de voorstelling zien, maar ook het andere deel van het publiek, wat een intieme en interactieve sfeer creëert.

2. Draaiplateau van bijna 40 meter

Het podium bevat een indrukwekkend draaiplateau van ongeveer 12,5 meter lang, met een railsysteem van bijna 37 meter. Dit mechanisme zorgt ervoor dat artiesten dynamisch en vloeiend kunnen bewegen, wat bijdraagt aan de betoverende magie van de show.

3. Een karretje op rails 12 meter boven het podium

De "Patience" is een enorme stalen constructie boven het podium, een van de meest complexe set-elementen in de show. Deze structuur heeft drie rails, elk met twee platformachtige karren die tot 230 kilo kunnen dragen en zich met een snelheid van 1,5 meter per seconde kunnen verplaatsen.

De "Patience" 12 meter boven het podium en is volledig opgehangen aan de plafondstructuur van de arena. Dit technische wonder zorgt voor een adembenemend visueel spektakel.

4. Kunstzinnige gordijnen geïnspireerd door Meesters

Jean Rabasse liet zich inspireren door kunstwerken van schilders zoals Willette, Picasso, Tiepolo, Pelez en Knight. De gordijnen van Corteo zijn opvallende decorstukken, met twee barokke "Roll Drop" gordijnen van 58 voet breed en bijna 40 voet hoog, en vier zijwaarts opengaande Italiaanse gordijnen.

5. Symbolisch labyrint op het podium

In het midden van het ronde podium bevindt zich een labyrint dat de proporties en grootte van het klassieke ontwerp in de Chartres-kathedraal nabootst. Het labyrint heeft een Moebius-strip van acht inch in het midden, symbool voor oneindigheid en continuïteit.

6. Meer dan 260 Kostuums

Dominique Lemieux creëerde meer dan 260 kostuums voor Corteo, met gebruik van meer dan honderd verschillende stoffen en afwerkingen. De kostuums hebben een subtiel kleurenpalet van blauw, roze, fuchsia en goud, en zijn versierd met glitters en juwelen.

7. Engelenkostuums gemaakt van ruim 500 meter stof

De kostuums van de engelen vereisen gemiddeld 25 meter stof per stuk, wat neerkomt op meer dan 500 meter materiaal dat elke avond op het podium verschijnt. Een indrukwekkend staaltje kostuumontwerp!

8. Ruim 200 flessen foundation en 50 liter make-up remover

Elk jaar gebruiken de artiesten van Corteo meer dan 200 flessen foundation, honderden oogschaduwen, blushes, potloden en lippenstiften, en meer dan 50 liter make-up remover. Dit toont de enorme schaal van de productie.

9. Reusachtige kroonluchters

De "Lustres" zijn gigantische kroonluchters die boven het podium zweven, versierd met ongeveer 4.000 sprankelende "juwelen" en reflecterende acrylballen. Deze kroonluchters voegen een betoverend element toe aan de show.

10. Internationaal ensemble

De cast van Corteo is internationaal en bestaat uit artiesten uit meer dan 18 verschillende landen, waaronder Argentinië, Armenië, Belarus, België, Brazilië, Canada, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Japan, Kazachstan, Roemenië, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, de Verenigde Staten en Oezbekistan.

Hoewel je meestal Frans en Engels hoort op de set, worden er ook veel andere talen gesproken, zoals Spaans, Portugees en Russisch. Dit maakt de productie nog diverser en rijker.

Er zijn 6 shows van Corteo in Rotterdam Ahoy te zien, van 15 tot en met 17 november 2024. Tickets zijn verkrijgbaar via Ticketmaster en cirquedusoleil.com/corteo.

 

 

Meer inspiratie