Home » Reportage
La Dame aux Camèlias (2018), Het Nationale Ballet

Legendarische voorstellingen: La Dame aux Camélias

Eén van de grootste successen van Het Nationale Ballet is het ballet ‘La Dame aux Camélias’. Het meeslepende en melancholische dansdrama van de Amerikaans-Duitse choreograaf John Neumeier gaat over onmogelijke liefde. Voormalig eerste soliste Igone de Jongh noemde dit ballet in haar biografie één van de hoogtepunten van haar carrière. Hoe is deze voorstelling eigenlijk tot stand gekomen?

Meeslepend liefdesverhaal

Het verhaal is geïnspireerd door de gelijknamige roman van Alexandre Dumas, dat vooral bekendheid kreeg door de opera La Traviata. Neumeier is sinds 1973 directeur en hoofdchoreograaf bij het Hamburg Ballett en in 1978 vertaalde hij Dumas’ liefdesverhaal voor het eerst naar een ballet. De choreografie bestond uit een mix van de klassieke spitzentechniek en organische, soms alledaagse bewegingen. De duetten van het liefdespaar, maar ook de groepsscènes zijn daarbij aangrijpend.

Intense inleving

La Dame aux Camélias vraagt van de solisten zowel technische topprestaties als intense inleving in het verhaal over een gedoemde liefde. Toen het ballet in 2015 in Nederland in première ging kregen de solistenkoppels dan ook minutenlange staande ovaties.

Neumeier geldt als een van de grootste, eigentijdse verhalenvertellers in de balletwereld. Onder zijn leiding groeide het Hamburg Ballett uit tot een belangrijk gezelschap in Duitsland. Zelf heeft hij niet zoveel met het etiket ‘verhalenverteller’. Volgens hem is een mens op het toneel al een verhaal an sich. Zijn choreografieën zijn veelal geïnspireerd door meesterwerken uit de muziek, mythologie en literatuur. Zijn versie van La Dame aux Camélias is door verschillende, grote balletgezelschappen over de hele wereld uitgevoerd.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Muziek, decor en kostuums

Hoewel het een voor de hand liggende keus zou zijn, koos Neimeier niet voor de bekende muziek uit La Traviata van Giuseppi Verdi. In plaats daarvan koos hij voor pianowerken en composities van Frédéric Chopin. Neumeier hoorde in die muziek het Parijs van de negentiende eeuw: bruisend met een onderliggende melancholie. Het decor van het ballet is redelijk abstract, maar met de dansers heeft het ook veel weg van een groot kostuumdrama. De Duitse decor- en kostuumontwerper Jürgen Rose maakte naast het decor ook maar liefst 450 weelderige kostuums in de stijl van de negentiende eeuw.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hieronder een aantal fragmenten uit La Dame aux Camélias van Het Nationale Ballet.

Meer inspiratie