Home » Reportage

#IKWILWELCULTUUR: Hoe demonstreert Brabant tegen het cultuurbeleid?

Het valt niet te ontkennen dat de coronacrisis veel schade heeft aangericht aan de Nederlandse cultuursector. Theaters zijn maanden dicht geweest, zzp’ers en artiesten raakten hun banen kwijt en er is nog steeds weinig uitzicht op financiële verbetering. Daarbij kreeg Noord-Brabant nog een grote klap te verduren door de bezuinigingen op de kunst- en cultuursector van het nieuwe bestuursakkoord. De Brabanders laten het hier niet bij zitten en hebben daarom #ikwilwelcultuur in het leven geroepen. 


Bezuinigingen op cultuur

De coalitie VVD, Forum van Democratie, CDA en Lokaal Brabant kondigden niet lang geleden nieuwe bezuinigingen aan. In het nieuwe bestuursakkoord is besloten dat Brabant de cultuursector gaat categoriseren als ‘vrije tijd’. De leider van de FVD geeft tijdens zijn speech een geleidelijke afbouw van subsidies aan en zegt dat deze regeling zal vanaf 2023 het ‘nieuwe normaal’ zal zijn. Er zal 7 miljoen euro uit budget voor sport, cultuur en vrijetijdseconomie gaan, waardoor er nog maar 19,3 miljoen overblijft voor de ‘vrije tijd’.

Zo meldt het Brabants Dagblad een maand geleden dat fractievoorzitters uit grote steden zoals Den Bosch, Helmond. Tilburg, Eindhoven en Breda zich uitspreken tegen deze nieuwe beslissing. Ook briefschrijvers benadrukken dat ‘sport verbroederd en verbindt en dat kunst en cultuur een spiegel voorhoudt en stof geeft tot nadenken’. Kunst en cultuur heeft een grote maatschappelijke waarde en nu zal de ‘verbeeldingskracht en verbondenheid bij het grofvuil worden gezet’.

Brabant laat het hier niet bij zitten en steekt meteen de koppen bij elkaar.

Protest in Brabant

Op 15 mei werd er door de vertegenwoordigers van de Brabantse kunst en cultuur geprotesteerd bij het provinciehuis in Den Bosch. Zo werd er een enorme stapel rode theaterstoelen voor de deur gelegd als protest tegen de karige steun.

Via www.cultuurinactie.nl werd er in de week van 30 mei tot en met 5 juni iedere dag 12 uur lang geprotesteerd via een livestream tegen de lakse houding en gebrek aan steun van de overheid.

#ikwilwelcultuur

Ook komt De Kunst van Brabant met een nieuw initiatief: een handtekeningenactie voor het behoud van de Brabantse Cultuur - #ikwilwelcultuur. De petitie telt al ruim 21.000 handtekeningen en de teller gaat maar door. De sociale media staat er vol mee en er wordt niet opgegeven.

In Tilburg is #ikwilwelcultuur zelfs tot leven gekomen. Silhouetten van bewegende mensen worden met stoepkrijt op de grond getekend met daaronder de, ondertussen zeer bekende, hashtag. Zo willen kunstenaars de aandacht trekken en hun stem laten horen.

Wat kan jij doen?

Wat kan jij doen als lezer/cultuurliefhebber/kunstenaar/artiest? Onderteken de petitie en geef de strijd niet op.

Voor meer informatie over de hashtag: https://www.ikwilwelcultuur.nl/

 

Meer inspiratie