Home » Reportage
©Haagse Synthese

Historisch profiel Käthy Gosschalk (1941-2016)

In juli 2016 overleed danseres en choreograaf Käthy Gosschalk (1941-2016) op 74 jarige leeftijd. Zij wordt gezien als een van de personen die “de hedendaagse dans in Nederland vorm en richting heeft gegeven”. In haar leven heeft zij dan ook veel betekent voor de dans- en choreografiewereld.

Scapino Ballet

Gosschalk werd geboren in een “kunstminnend” milieu. Na haar opleiding, in 1957, begon zij met dansen voor het Rotterdamse Scapino Ballet. Ed Wubbe, huidig artistiek directeur van Scapino Ballet, zegt over Gosschalk: “Gosschalk kan je zien als een pionier voor de moderne dans in Rotterdam. Een pittige tante en keihard als ze dat moest zijn”.

Nederlands Dans Theater

Gosschalk verdiepte zich in New York in de Amerikaanse moderne en postmoderne dans. Terug in Nederland sloot zij zich aan bij het Nederlands Dans Theater. Artistiek leider van het Nederlands Dans Theater, Hans van Manen, zegt over Gosschalk: “Alle choreografen van het Nederlands Dans Theater wilden met haar werken, niet om haar techniek, maar omdat ze visie had en zich volledig gaf. Niet makkelijk, maar altijd met humor.”

Dansgezelschap

Vanaf 1974 wordt zij lerares ballettechniek en moderne dans aan de Rotterdamse Dansacademie. Dit blijft zij doen tot 1979. Nog geen jaar als lerares bezig krijgt zij de mooie mogelijkheid om samen met Lucas Hoving en Corrie Hartong een modern dansgezelschap op te richten: Werkcenturm Dans (later de naam gewijzigd in Rotterdamse Dansgroep). Hoewel de Rotterdamse Dansgroep niet meer bestaat betekent zij volgens Wubbe nog steeds veel voor de Rotterdamse moderne danswereld: “Ze was ook betrokken bij de totstandkoming van Codarts en dat bestaat nog steeds. Er zijn bovendien veel mensen die les hebben gehad van haar nog steeds in de Rotterdamse dans actief.”

Memoires

Samen met de Nederlandse journalist en kunstcriticus Erik Quint schreef Gosschalk een boek over haar 25 jaar leiderschap van de Rotterdamse Dansgroep. Het boek heet Moed en avontuur. 25 jaar Werkcentrum Dans / De Rotterdamse Dansgroep. In 1993 kreeg Gosschalk de Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam voor “haar inzet voor het culturele leven en voor haar doorzettingsvermogen”. 

Video Werkcentrum Dans: Nailed, 1983

Bronnen:

Afbeelding:

Meer inspiratie