Home » Reportage

Discodansen met Saturday Night Fever ster Ivan Paulovich

Disco workshopMaakt disco een comeback? Waarvan velen dachten dat de cheesy glitter en glamour muziek- en dansstijl was uitgestorven na de jaren ‘70 en ‘80, lijkt het in 2012 weer helemaal hip. De nieuwe musical Saturday Night Fever, gebaseerd op de gelijknamige film met John Travolta raast nu door Nederland met sterren als Joey Ferre en Ivan Paulovich. Als Ivan, winnaar van So You Think You Can Dance 2008 dan besluit een discoworkshop te geven, is Dans Magazine daar natuurlijk als de kippen bij.

Daar sta je dan, tussen de giechelende pubermeisjes als mannelijke journalist je af te vragen of het wel wijs was je glitterpakje thuis te laten. De pleinzaal van de Parade Theater in Den Bosch is gevuld met ongeveer 50 jongens en meisjes (vooral meisjes) die stilletjes staren naar Ivan, die zelf in een hiphop-outfit is gekleed. Sommige van de workshopdeelnemers die om me heen staan, kennen hem van So You Think You Can Dance, sommige van Saturday Night Fever en sommige zeggen heel stilletjes tegen elkaar dat ze eigenlijk niet precies weten wie Ivan is.

Disco workshopAls bescheiden journalist sta ik helemaal achteraan als Ivan de disco muziek aanzet en vertelt dat het bij discodansen erg belangrijk is dat “de billen en heupen lekker schudden”. De workshop duurt maar een uurtje, dus Ivan houdt de introductie kort en begint al snel met de eerste pasjes. Strek je armen de ene kant op en wijs in de lucht, draai de heupen naar links, wijs dan weer naar rechts en doe alles met een big smile. Wanneer Ivan een wat moeilijker pasje wil aanleren, wordt er flink wat gezucht, maar uiteindelijk heeft bijna iedereen het te pakken.

Wat me vooral opviel als leek in het discodansen, is dat de dansstijl erg veel lijkt op locking, een hiphop dansstijl. De snelle armbewegingen, het wijzen met de handen, het voetenwerk: als hiphopper was de routine ook vrij makkelijk op te pakken. Na nog wat grapjes over heupen, billen en de glimlach, zegt Ivan dat de achterste en voorste rijen moeten wisselen van plek. Nu sta ik dus vooraan. De Tony Manero in mij komt naar boven en ik denk aan Dan Karaty’s commentaar toen Anthony Benjamin en Nina Plantefève de disco danste in het laatste So You Think You Can Dance seizoen : “You took the cheese factor through the roof”.

Toen de workshop zijn einde naderde zei Ivan met een zware stem: “Nu gaan jullie aanschouwbaar presteren”. Hij liep toen naar de muziekinstallatie, draaide zich abrupt om en wees naar een meisje terwijl hij schreeuwde: “jij gaat als eerste dansen!”. Gelukkig was het een grapje en verdeelde hij iedereen in drie groepen. Toen mijn groep moest toekijken, kon ik zien hoe goed en vrolijk de jonge dansers en danseressen de choreografie uitvoerden. Ivan sloot af met de speech dat hij het geweldig vond dat iedereen zo goed meedeed.

Disco workshopNa de workshop mocht ik Ivan nog kort interviewen. Iets wat ik me vooral afvroeg, was of hij zichzelf ziet als een van de So You Think you Can Dance dansers die het na de show echt heeft gemaakt. “Nee, alleen Timor Steffens heeft het écht gemaakt. Voor mij heeft het programma vooral deuren geopend en me bekend gemaakt met andere dansstijlen.” Ivan heeft ondertussen veel stijlen onder de knie, maar blijft een latin danser. “Ik dans nog elke dag in mijn eigen stijl, latin. Ik wil ook herinnerd worden als latin-danser en als ik nog één ding zou willen bereiken als danser, dan is dat nog een keer Nederlands kampioen latin worden”.

Ivan is nu door heel Nederland te zien als Saturday Night Fever ster, maar het discodansen was ook ooit voor hem een nieuwe dansstijl. “De muziek en het sfeertje is leuk, dus ik had het discodansen gelijk te pakken.” Dat Ivan andere dansstijlen heel snel kan aanleren, zag je al in 2008 toen hij So You Think You Can Dance won door verschillende dansstijlen ongelofelijk snel op te pakken. Als ik vraag wat er niet leuk is aan zijn Saturday Night Fever ervaring, zegt hij eerst “niks”, maar later moet hij toch toegeven dat “het lange reizen niet altijd even leuk is”.

Nu het tweede seizoen van the Ultimate Dance Battle is afgelopen, moet ik hem toch nog even vragen of hij ook elke zondag voor de buis zat gekluisterd. “Nee, ik kijk dat programma niet, ik heb andere dingen te doen.” Ivan deed in 2011 mee met het dansprogramma en kwam terecht in het hiphop team van Shaker dat als eerste de liveshows moest verlaten. “Wat je ziet op tv staat heel ver van de werkelijkheid af. In het echt is het nog veel zwaarder.”

Saturday Night Fever is met Joey Ferre, Michelle Splietelhof en Ivan Paulovich onder andere te zien op 23 mei in Eindhoven, 6 juni in Utrecht en 29 juli in Heerlen. Wie niet mee kon doen met de discoworkshop, maar alsnog de pasjes wil leren, kan in het onderste filmpje een privéles krijgen van Ivan. Een filmpje van de workshop in Den Bosch is hier te bekijken