Home » Reportage
dans, danstip, feedback, correcties, verwerken, tips

DANSTIP: Omgaan met feedback

Door Amber Droog

Tijdens de dansles hoor je de ene na de andere correctie. Het lijkt soms wel of het nooit eens gewoon goed is. Vaak vergeten we dat de dansdocent het beste met ons voor heeft en ons juist vooruit wil helpen. Hoe kun je het beste omgaan met deze feedback? Wij geven zes tips om feedback te ontvangen en verwerken.

Zie de feedback niet als kritiek

Als iemand ons commentaar geeft, ervaren we dat vaak als kritiek. Als een soort aanval op onszelf. Dat kan best een rot gevoel geven, terwijl het juist bedoeld is om jou als individu te laten groeien en om je zo te helpen je doelen te bereiken. Het is écht positief bedoeld, dus probeer het zelf ook zo te benaderen.

Schiet niet onmiddellijk in de verdediging

Luister naar wat de dansdocent je te vertellen heeft. Vaak geven ze bij de feedback net de tip die je nodig hebt om wél dubbel te kunnen draaien of die ingewikkelde sprong uit te voeren. Blokkeer jezelf dus niet, maar blijf open staan voor deze tips.

Vraag door naar wat de dansdocent precies bedoelt

Soms kan een correctie niet helemaal duidelijk zijn of snap je niet waar de docent nou precies naar op zoek is. Durf het dan te vragen! Dansdocenten zijn gewoon mensen zoals jij en ik, en helpen je maar al te graag uit de brand. Dansen is immers hetgeen zij zo graag doen, dat zij er hun beroep van hebben gemaakt.

Schrijf de correcties op

Door dingen op te schrijven onthouden we dit vaak beter. Koop een leuk notitieboekje en stop deze in je tas als je naar de dansles gaat. Schrijf tijdens de les in de waterpauze of aan het einde van de les op wat je nog weet van de correcties die aan jou of de groep zijn gegeven. Natuurlijk hoef je niet alles te onthouden. Kijk wat je nog weet en schrijf deze correcties op. Voor de volgende les kijk je de notities even in, zodat je actief aan de slag kunt met de eerder gegeven correcties.

Focus je op één ding tegelijk

Het is lastig om aan meerdere dingen tegelijk te werken. Kies daarom één correctie (bijvoorbeeld uit je feedback boekje) en probeer hier actief en bewust aan te werken tijdens de les(sen). Gaat deze correctie al snel goed? Kies dan weer een nieuwe correctie, maar probeer de ‘oude’ correctie wel vast te houden. Door een beweging of houding vaak te doen gaat deze in je spiergeheugen zitten. Je lichaam onthoudt dan als vanzelf hoe je deze houding of beweging correct moet uitvoeren. Voordat je het weet is die correctie automatisch geworden, ofwel verleden tijd.

Blijf genieten

Hoe belangrijk het oppikken en verwerken van feedback ook is, het allerbelangrijkste blijft dat jij plezier hebt in de dansles! Werk dus aan je correcties, maar laat ze niet de overhand krijgen. Je komt namelijk om lekker te bewegen, te zwieren, te draaien, te rollen en te springen. Kortom: om te dansen.

Meer inspiratie