Home » Reportage
Foto: Kim Doeleman - Danspiratie

Danspiratie conferentie: dansdocenten moeten leren samenwerken!

Door Jacqueline de Kuijper

Lenneke Gentle, oprichtster van Danspiratie, roept tijdens de conferentie Delen is Vermenigvuldigen dansdocenten op om te leren samenwerken. Wanneer zij focussen op hun gedeelde liefde voor dans, kunnen ze nader tot elkaar komen en samen de positie van dans en danseducatie in de maatschappij versterken.

 Kim Doeleman - Danspiratie

Danspiratie: Delen is vermenigvuldigen

De Danspiratie-conferentie Delen is Vermenigvuldigen vond plaats op zondag 2 november bij Dansmakers aan ’t IJ in Amsterdam. Meer dan 120 dansdocenten lieten zich informeren en inspireren tijdens workshops en presentaties van verschillende dansprofessionals. Workshoponderwerpen varieerden van dans en ondernemerschap tot het vinden van de juiste muziek, en van modern en ballet tot aan urban en yoga voor kinderen.

De conferentie voor dansdocenten wordt geopend met de vraag: 'Wat heeft jou hier gebracht?' Daarop volgen zowel grappige, 'de auto van Carla', als serieuze antwoorden: "Ik ben blij met de bijscholing, want die is er zo weinig voor dansdocenten." Een andere vrouw verwoordt het nog mooier: “Ik kom hier voor inspiratie, want veel mensen houden kennis voor zichzelf uit angst, maar ik wil graag delen en van anderen leren”.

 Kim Doeleman - Danspiratie

Inspiratie van Lenneke Gentle

Leren van elkaar is precies de reden dat de conferentie georganiseerd is, legt Lenneke Gentle uit in haar welkomstwoord. Samen met Laura Kool is zij oprichtster van Danspiratie, een community waar dansdocenten inspiratie opdoen, kennis delen en verbinding zoeken. Vorig jaar begon Gentle de eerste Facebookgroep met veertig collega’s, maar inmiddels zijn er meer dan 1400 leden die volop discussiëren en elkaar helpen.

Tijdens haar speech, wanneer ze vertelt dat ze Danspiratie is begonnen, omdat ze zich niet langer alleen wilde voelen en alleen op een eilandje wilde zitten, raakt ze geëmotioneerd. Ook ik pink een traantje weg, want ik herken de eenzame positie die je als dansprofessional hebt. Mensen buiten de danswereld begrijpen je vaak niet en mensen binnen de danswereld zijn wegens de hevige concurrentie soms wantrouwig.

Daarom roept Gentle de aanwezige dansdocenten op om elkaars verschillen te respecteren en zich te focussen op de liefde voor danseducatie. Wanneer ze focussen op wat hen bindt, dan kunnen ze nader tot elkaar komen en leren samenwerken:“Als we leren samenwerken, dan kunnen we zoveel meer. Dan leren we hoe we samen voor het vak dans kunnen staan. Dan leren we woorden te geven aan wat dans voor de brede ontwikkeling van kinderen kan betekenen. Dan leren we hoe we dans een nieuw paradigma kunnen geven, omdat dans meer is dan alleen maar leuk en mooi. Dan kan er danseducatie plaatsvinden op elke school in Nederland. Dan kunnen alle kinderen in contact komen met dans. Dan kan dans de plaats in de maatschappij in gaan nemen die ze verdient.”

 Kim Doeleman - Danspiratie

Waarde van dansonderwijs

De waarde van dansonderwijs loopt als een rode draad door de conferentie. Tijdens de workshop 'Dans & Ondernemerschap' roept Gentle ons op om aan klanten duidelijk te maken wat de meerwaarde van danseducatie is, zodat mensen ook bereid zullen zijn meer te betalen voor hun danslessen. Over dit uurloon van dansdocenten ontstaat vervolgens een felle discussie.

Waar de één uit liefde voor de dans en uit gulheid richting de klanten geen hoge tarieven wil vragen, vindt de ander het wel problematisch dat dansdocenten structureel onderbetaald worden. Zelf vind ik het schokkend dat 35 euro per uur door werkgevers wordt gezien als ‘duur’, terwijl als je bedenkt dat de voorbereidingstijd niet betaald wordt en de belasting er nog afgaat, je als freelance dansdocent in feite maar weinig overhoudt. Dansdocent zijn is geen hobby, dat is een beroep waar vier jaar lang (of meer) voor gestudeerd is!

Ook tijdens de lezing over dans in het voortgezet onderwijs van Maedy de Miranda-Tol, auteur van het methodeboek Danstheorie en praktijk voor het voortgezet onderwijs en reeds tien jaar verbonden aan het Stedelijk Dalton College Alkmaar, komt de waarde van dansonderwijs aan bod. Als dansdocent kan een vaste functie in het voortgezet onderwijs niet alleen heel leuk, maar ook lucratief zijn. Je bent verzekerd van een vast maandloon en wordt in de schoolvakanties doorbetaald.

Daar staat wel tegenover dat dansdocenten zelf hard voor zo’n positie moet vechten. Veel scholen zien namelijk zelf niet in wat de waarde van dans is. Maar, geeft Miranda-Tol als tip, dansonderwijs is goed voor het imago van de school! Scholen met dans in het vakkenpakket hebben meer aanmeldingen van nieuwe scholieren dan scholen die dit niet hebben. Daarnaast is een dansopvoering van scholieren een leuk visitekaartje op open dagen. Haar advies: begin bij een school als freelancer en laat ze zien wat je waard bent, wie weet volgt er dan wel een vaste aanstelling!

 Kim Doeleman - Danspiratie

Wordt lid van NBDO/DANSBELANG

Aan het einde van de middag mag het NBDO/Dansbelang zichzelf voorstellen aan de grote groep geïnspireerde dansdocenten. DANSBELANG behartigt de belangen van dansprofessionals en -ondernemingen door onder andere overleg te voeren met overheden, door leden te ondersteunen met advies en informatie, en door collectieve regelingen voor leden af te sluiten. Bestuursvoorzitter Wilja van Os roept de aanwezigen op om lid te worden. Binnen de organisatie is de vergrijzing toegetreden en dus is er behoefte aan ‘vers bloed’. Dansbelang kan alleen maar overtuigend en professioneel naar de overheid toe overkomen met een groot ledenbestand, dat nu ontbreekt.

Tijdens een latere brainstormsessie over de toekomst van dansdocenten en de reputatie van hun beroep, wordt er twijfel geuit over de waarde van het lidmaatschap van Dansbelang. Zo zegt een vrouw: “Ik was een jaar lid, maar ik weet eigenlijk niet waarom, ik ontving af en toe een nieuwsbrief, maar verder?” Daarop antwoordt Josephine Voets, bestuurslid bij de Vereniging voor Dansonderzoek, fel: “Ja, maar heb je die onvrede dan ook geuit? Heb je er iets mee gedaan?” Hierop schudt de vrouw haar hoofd. Voets roept de dansdocenten op, ondersteund door Gentle, om mondiger te worden, om samen te werken, om op te komen voor henzelf en hun beroep. Door Dansbelang actief te steunen heb je een stem en is de kans groter dat de overheid je hoort!

Bezoek zelf de dansdocentenconferentie Danspiratie op 20 november 2016. Klik hier voor meer informatie. 

Meer inspiratie