Home » Reportage
Setting coachingsprogramma Dance2Perform, © TST Dance Productions

Boost je danstoekomst met Dance2Perform

Auteur: Lieneke Mous

TST Dance Productions heeft een nieuw platform voor professionele dansers ontworpen. In zeven intensieve dagen (her)ontdekken de dansers wie ze zijn, wat ze willen bereiken en hoe ze zich het beste kunnen profileren tijdens castings en audities. Het coachingsprogramma Dance2Perform is gefocust op commercieel danswerk voor (televisie)programma’s, showproducties en tours van (inter)nationale muziekartiesten.

De kickoff en eerste editie van Dance2Perform werd dit jaar in april gelanceerd en zal meerdere malen per jaar plaatsvinden. TST Dance Productions is een professioneel dansers en choreografie productie, casting- en boekingskantoor dat zich richt op (inter)nationale showproducties. Yessica de Brouwer, oprichter en eigenaar, zag een gat in de markt door de vele goede dansers die niet of nog te weinig geboekt worden. Als Creative Director Events heeft ze in samenwerking met topchoreograaf Gerald van Windt het programma voor Dance2Perform samengesteld.

Vooruitzicht in danswerk voor grote bedrijven zoals Phillips, © TST Dance Productions

Van 11 tot en met 17 april 2016 werden de eerste 23 geselecteerde dansers in totaal vijftig uur met uiteenlopende opdrachten en thema’s gecoached. Naast professionele conditietraining op topniveau, “core bootcamps” en zware dansrepetities was er iedere dag een gerenommeerde gast die rond een specifiek thema met de dansers werkte.

Contribuerende (gast)choreografen waren Isabelle Beernaert, Laurent Flament, Jeffrey Mac-Nack, Sharon June en Roy Julen. De week werd afgesloten met een officiële casting en als award een betaalde werkopdracht in een show of televisieprogramma. Ik heb de dag bijgewoond waarop June haar ‘heels workshop’ kwam geven. June is een professionele danseres uit Amsterdam, woonachtig in Londen. Op het moment danst ze onder andere voor The Voice & X-Factor UK.

June’s Heels workshop springt in het oog

June begint met een korte meditatie op de grond en vervolgt met een opwarming van stretchoefeningen. We trekken vervolgens onze stiletto’s aan om over de vloer te gaan. June vraagt ons om sexy te lopen en de heupen naar buiten te duwen. De drie mannelijke dansers worden uitgenodigd om er iets stoers van te maken. We moeten attitude tonen en contact maken met de opdrachtgever. De Brouwer gaat aan de overkant staan als de persoon om oogcontact mee te leggen. Sommige dansers vergeten dit en de workshop wordt stopgezet. Er wordt uitgelegd dat wanneer je de opdracht van de casting director onvoldoende uitvoert, je er automatisch bij de eerste selectie al uitvliegt. Next. Het is hard, maar wel wat de deelnemers moeten horen.

Vanuit haar werkervaring als danseres inspireert June de deelnemers. Ze geeft hun do’s & don’ts mee om aan te werken en ze houdt aan het einde van de workshop een mock audition. June laat de dansers hun vaardigheden tonen in een choreografie op muziek van Rihanna. Ze legt uit waarom ze bepaalde mensen zou uitnodigen voor een callback en waarom anderen niet.

Choreografen leggen uit in Q&A's Dance2Perform met (boven), © TST Dance Productions

Professioneel voorbereid op castings

Dance2Perform is een uniek programma waarin een brug wordt geslagen tussen de dansacademie (of andere vooropleiding/training) en het professionele werkveld. De dansers hebben allemaal hun eigen talent, maar ontbreken het dus nog aan de vaardigheid om zichzelf op de kaart te zetten. Het casten van een danser heeft niet alleen met dansvaardigheden te maken, maar ook met een tiental andere thema’s. Het programma besteedt hier onder andere aandacht aan.  

Ik vind dat met de ochtend bootcamp, dagelijkse choreografie trainingssessies en de verscheidenheid aan workshops en Q&A’s de dansers een boost ontvangen voor hun carrière. Ik geloof dat de dansers ongelooflijk veel over zichzelf hebben geleerd.

De effecten van Dance2Perform

De dansers worden behoorlijk op de proef gesteld, maar daar zijn ze ook voor. Ik merk dat ze de feedback, hoe hard het ook is, kunnen incasseren. Het programma is interessant voor professionele commerciële dansers die erachter willen komen waarom ze niet of weinig geboekt worden. De dansers worden letterlijk en figuurlijk wakker geschud.

Dance2Perform is een slim initiatief van TST Dance Productions, omdat ze iets unieks bieden. Het programma biedt antwoorden op de vraag: “Waarom word ik niet geboekt?” Deze training is effectief, omdat het de diepte durft in te gaan met persoonlijke kenmerken van elke deelnemende danser. Door het coachingsprogramma leren de dansers toegankelijker en beter inzetbaar te worden als professionele performer.

Voor meer informatie, ga naar de website van TST Dance Productions.

Een toekomst in catwalks en dansshows voor bekende kledingmerken, © TST Dance Productions

Meer inspiratie