Home » Reportage
Vooroordelen balletdansers

7 misvattingen over balletdansers

Over de danswereld zijn er veel vooroordelen, met name over ballerina’s. Ze zouden geen geld verdienen, hebben allemaal een eetprobleem, zijn perfectionistisch en hebben geen sociaal leven. Maar wat is er nou eigenlijk waar over de levensstijl van een klassiek geschoolde danser(es)? Ballerina Scout Forsythe van het American Ballet Theatre vroeg haar volgers of ze alle vooroordelen op wilden insturen via haar Instagram account. Ze kreeg meer dan 185 reacties, wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. 

1. Alle dansers hebben een eetprobleem

Er kwamen veel reacties binnen over de eetproblemen die alle ballerina’s zouden hebben, dat ze allemaal vegan zijn en dat ze eigenlijk niet eten. Binnen de balletwereld is er een stigma over dat dansers dun moeten zijn, hier schreven we eerder al over in de reportage over het “perfecte danslichaam”. Maar dansers moeten nou eenmaal eten om hun lichaam energie te geven, te onderhouden, en alle repetities en voorstellingen vol te kunnen houden. Een gezond dieet is daarom zeker voor dansers erg belangrijk. Maar ook danseres Scout geeft toe dat iets ongezonds op zijn tijd moet kunnen. 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


2. Dansers hebben geen sociaal leven

De carrière van een danser is over het algemeen wel kort. Dit betekent dat de dansers op het moment dat ze kunnen optreden en stralen, daar alles uit willen halen. Ze stoppen veel tijd en energie in repetities en voorstellingen en maken lange dagen, maar dit betekent niet dat zij geen sociaal leven hebben. Ze leggen connecties binnen het dansgezelschap, en bouwen daar vriendschappen op. Daarnaast werken voorstellingen vaak met seizoenen. Dit betekent dat er soms meer en soms minder tijd vrije tijd is voor een sociaal leven, dat is eigenlijk niet anders dan bij een andere carrière. 

3. Alle dansers hebben lelijke voeten

Bloedende voeten, blaren, eelt, en blauwe plekken. Iets waar dansers maar al te veel van af weten. Maar zeker tegenwoordig zijn er steeds meer middelen om je voeten goed te kunnen verzorgen, en te voorkomen dat je blaren of wondjes krijgt. Zo kun je je voeten bijvoorbeeld masseren met je handen, een golfbal of voetenroller. Meer van deze tips kun je lezen in onze reportage: DANSTIP: verwen je voeten.

4. Dansers zijn gemeen

Over de persoonlijkheid van dansers kwamen ook veel reacties binnen: ze zijn allemaal narcistisch, obsessief, gemeen, en onderling is er altijd competitiegevoel en strijd. Maar niets is minder waar, binnen een gezelschap worden er namelijk vaak juist diepe connecties gemaakt omdat de dansers veel tijd met elkaar doorbrengen. Natuurlijk zijn er irritaties of is er af en toe onenigheid, maar een gezelschap kan niet blijven bestaan zonder onderlinge support. 

Wel is het zo dat je als danser veel kritiek te verwerken krijgt en je daar als persoon mee om moet kunnen gaan. Je moet dus ook enigszins een krachtig karakter hebben om je staande te houden binnen de danswereld.

5. Je kan alleen danser worden als je er op vroege leeftijd al mee bent begonnen

Het heeft natuurlijk zijn voordelen om jong veel te dansen en op die manier je lichaam te trainen voor wat komen gaat, maar dit wil niet zeggen dat je op latere leeftijd niet ook nog kans maakt. Waar een wil is, is een weg!

Zoals eerder benoemd is de carrière van een uitvoerend danser over het algemeen kort, omdat het voor het lichaam van een danser nou eenmaal hard werken is. Er zijn altijd uitzonderingen: zo stond danser en choreograaf Merce Cunningham tot op late leeftijd nog op het podium. Dit betekent niet dat als je stopt met optreden, je verder niks meer kan doen. Je kan na je carrière als danser ook altijd choreograaf worden, docent, een eigen dansschool beginnen, en daarmee je eigen ervaringen delen met de jongere generatie. 

6. Er zit cement in spitzen

Professionele dansers verslijten veel spitzen. Zo verslijt Scout zelf bijvoorbeeld één paar spitzen per drie dagen. Gelukkig hebben veel gezelschappen daar een geldpotje voor zodat de dansers niet hun eigen spitzen hoeven te kopen. 

Ook kwam er een opmerking binnen dat er cement of een blok hout in spitzen zou zitten. Dit is natuurlijk niet realistisch, aangezien er dan niet te bewegen valt met de schoenen. Maar waar zijn spitzen dan wel van gemaakt? Spitzen zijn gemaakt van papier maché of kunststof en lagen stof. Ze hebben een lederen zool en de schoen zelf is bedekt met satijn of canvas. Daarnaast blijven tegenwoordig ook spitzen niet achter in de technologische vernieuwingen.

7. Dansers hebben geen kracht

Als laatst kwamen er ook reacties binnen over dat dansers vaak niet sterk zijn. Maar wat ballet en dans over het algemeen juist mooi maakt is de combinatie van kracht, conditie en flexibiliteit en kunst. Voor bijvoorbeeld het dansen op spitzen en het maken van sprongen is wel degelijk veel kracht nodig. Belangrijk is dan voornamelijk de krachtopbouw in de enkels, kuiten of beenspieren. Om meer kracht te ontwikkelen zou je bijvoorbeeld Suzuki training kunnen proberen, dat is een training voor dansers om hun kracht, focus en intensiteit te laten toenemen. Daarnaast wordt yoga vaak gezien als een goede manier om als danser aan krachtopbouw te werken. 

Voor alle duidelijkheid: het leven van een danser gaat lang niet altijd zoals in de films. Er is af en toe strijd en onenigheid, de danswereld is hard, maar er wordt ook zeker genoten, plezier gemaakt en dansers zorgen zo goed mogelijk voor zichzelf en voor elkaar. 
 
Wil je meer weten over de reacties die binnenkwamen op het account van Scout? Kijk dan vooral even naar haar video:

Meer inspiratie