Home » Reportage
Dansfoto

10 tips voor professionele dansfoto's

Op sociale media kom je regelmatig de mooiste dansfoto’s tegen. Jij wilt ook zo’n toffe foto, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Regel een beste dansvriend(in), een camera en een coole locatie. Ready? Set? Click! Met deze tien tips staat jouw dansfoto binnen de kortste keren online.

5 tips voor de fotograaf

  • Zorg voor een goede spiegelreflex camera. Deze maakt kwalitatief betere foto’s en zijn naderhand makkelijk te bewerken. Stel de camera in op de automatisch stand, vooral als je (nog) niet gewend bent om te werken met een spiegelreflexcamera. De automatische stand zal je helpen om snel goede foto’s te maken, aangezien deze de instellingen van de camera aanpast naar het licht, de schaduw en andere omgevingselementen.
  • Gebruik de autofocus op de camera. Dit zal je helpen met het focussen en scherpstellen van de foto. Aangezien de danser beweegt, is het belangrijk dat je als fotograaf de foto goed kunt focussen en snel een moment kunt vastleggen. De autofocus helpt je hierbij.
  • Durf foto’s te maken uit verschillende hoeken en experimenteer hiermee. Leg eenzelfde pose of beweging dan ook vast vanuit diverse hoeken zodat je later de perfecte dansfoto eruit kunt pikken.
  • Licht is enorm belangrijk. ‘Natuurlijk’ licht is het allerfijnste om mee te werken. Plan de fotoshoot dus buiten of in een ruimte met veel ramen. Is dit niet mogelijk? Zorg dan voor een studio met goede felle lampen.
  • De flitser op de camera is natuurlijk geen verboden terrein. Probeer ook hiermee uit wat werkt en niet.

Wil je graag meer weten over de verschillende functies van de camera om nóg betere dansfoto’s te maken? Bekijk dan deze video voor een snelcursus fotografie.

5 tips voor de danser

  • Zorg dat je voorafgaand aan de fotoshoot goed opgewarmd bent om al je gaafste poses, sprongen en dansbewegingen te laten zien.
  • Draag kleding waar jij je goed en mooi in voelt. Met een camera op je neus kun je je soms plotseling wat ongemakkelijk voelen. Shake it off! Je ziet er goed uit in je favoriete outfit en mag er zijn.
  • Ook qua make-up en haar ben je vrij om te doen en laten wat je wil. Voor make-up wordt de basis (foundation, blush, mascara en lippenstift) wel aangeraden, omdat dit je gezicht levendiger maakt op de foto’s. Het is aan jou hoe uitgebreid en opvallend je de make-up en het haar wil maken.
  • Doe vooraf wat inspiratie op en zorg dat je weet wat voor soort foto’s je graag zou willen. Kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest of Instagram naar dansfotografie. Stel voor jezelf een lijstje op welke foto’s je na zou willen maken. Dit is een fijn startpunt.
  • Wees tijdens de fotoshoot geduldig en blijf proberen. Dans is beweging en daarom moeilijk vast te leggen. Dus draai, rol, spring en freeze twintig keer. Alles voor die perfecte dansfoto!
Meer inspiratie