Home » Reportage
Jolanda Spoel

“Dat twee dingen tegengesteld van elkaar zijn, wil nog niet zeggen dat het ook botst''

Melomaniac van regisseur Jolanda Spoel is een unieke cross-over van breakdance en muziek voor jongeren en jong volwassenen. Dansers van Maas theater en dans en musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest dagen elkaar uit in een battle om de aandacht van het publiek. Op vrijdag 21 mei om 20:15 was de première als livestream te volgen. Dit najaar gaat Melomaniac op tournee langs Nederlandse concertzalen.  

Waarom klassieke muziek en breakdance? 

Jolanda: “Zeven jaar geleden vroeg het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) mij om een voorstelling te maken met daarin dansers van Maas en musici uit het orkest. In eerste instantie was de coproductie gericht op een serie schoolvoorstellingen. Uit hun eerdere ervaringen bleek dat het RPhO moeite hadden om een jongere doelgroep te bereiken met klassieke muziek, dus voor hen was het een logische stap om een meer populaire discipline als breakdance aan de mix toe te voegen. Voor mij was het belangrijk dat het een ensemble voorstelling zou worden, waarbij de dansers en musici mét elkaar een voorstelling maken in plaats van naast elkaar. Na de eerste serie schoolvoorstellingen bleek dat de voorstelling ook aansloeg bij een vrij publiek. Sindsdien is RPhO meets Maas al vijf keer hernomen, zowel voor scholen als voor vrij publiek. Melomaniac is een nieuwe versie met nieuwe dansers, nieuwe musici en een nieuwe setlist van klassieke en moderne muziek. Door nieuwe dansstijlen als popping, locking, robotics en waving is de stijl nog meer gemêleerd.”

Dit was slechts een preview van het hele artikel. Lees alles over de leukste dansevenementen in ons gratis Zomerdans Magazine

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Meer inspiratie