Foto: Hans Gerritsen

Zien: 3 nieuwe dansfilms van Het Nationale Ballet

De nieuwe Young Creative Associates van Het Nationale Ballet: Wubkje Kuindersma, Milena Sidorova en Sedrig Verwoert presenteren zich voor het eerst sinds hun benoeming afgelopen december gezamenlijk in een online programma Young Creatives. Het programma bestaat uit drie dansfilms waarvoor ze ieder zowel het concept uitdachten als de choreografie creëerden.

Première

De drie films – Memento van Wubkje Kuindersma, Rose van Milena Sidorova en I Feel it Too van Sedrig Verwoert – gaan op drie achtereenvolgende dagen, donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 mei 2021 in première op het online-platform en YouTube-kanaal van Nationale Opera & Ballet en zijn daar alle drie een half jaar lang gratis te bekijken. 
 

Young Creatives - programma

 
Memento 
Concept en choreografie: Wubkje Kuindersma 
Filmregie: Mathieu Gremillet 
Gratis te zien vanaf 20 mei 2021, 20.15 uur 

 
Memento is gemaakt niet alleen voor film maar ook met het idee dat de choreografie ooit nog live opgevoerd zou kunnen worden op het toneel, én in een tijd waarin de wereld, door covid-19, ‘on hold’ werd gezet. Choreografe Wubkje Kuindersma: “Het ligt in onze natuur om vrij te bewegen en te stromen, als een rivier, maar plotseling is het vrije verkeer tussen mensen beperkt als gevolg van lockdowns. Alsof de aarde haar natuurlijke flow heeft verloren.” 

De titel Memento koos Kuindersma omdat deze creatie haar altijd aan deze bijzondere tijd zal herinneren. Bovendien doet het woord ‘Memento’ denken aan de uitdrukking ‘memento mori’. Juist deze connectie met de onvermijdelijkheid van de dood herinnert er ons aan om te leven: ‘memento vivere’. 

Voor haar choreografie koos ze het ontroerende derde lied uit Henryk Górecki’s Symphony of Sorrowful Songs. Een lied dat diep verdriet en verlies tot uitdrukking brengt, maar waarin we, door de stem, ook diepe liefde kunnen voelen. Memento vertelt niet letterlijk een verhaal, het is simpelweg een gedeeld moment in dans en tijd en een aandenken aan deze periode. 


 
Rose 
Filmregie, concept en choreografie: Milena Sidorova 
Cameraregie en montage: Arno de Haas 
Gratis te zien vanaf 21 mei 2021, 20.15 uur 

 
Milena Sidorova scoorde tijdens de eerste lockdown, in het voorjaar van 2020, een enorme hit met haar dansvideo Hold On, op het gelijknamige nummer van de Haagse band Di-Rect. De film werd op de diverse social-mediakanalen honderdduizenden keren bekeken. Toch ziet Sidorova Rose als haar eerste dansfilm. In een tijd van lockdowns en social distancing gaat Rose juist over intieme relaties. Locatie: de bar van een gezellig maar chique café. Een vrouw praat met de barman en vertelt over de relaties die ze heeft gehad; deze worden verbeeld in de duetten die ze danst. De barman knikt zo nu en dan, maar zit eigenlijk meer in zijn eigen hoofd, bij zíjn ervaringen in de liefde. De film speelt zich af op de grens van wat echt is en wat zich enkel in ons hoofd afspeelt, tussen wat mogelijk is en waar we slechts van kunnen dromen. 

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

I Feel It Too 
Creative director en choreografie: Sedrig Verwoert 
Filmregie: Kevin Osepa 
Gratis te zien vanaf 22 mei 2021, 20.15 uur 

 
Ook Sedrig Verwoert putte voor zijn dansfilm I Feel it Too inspiratie uit de tijd waarin we momenteel, gedicteerd door de coronapandemie, leven. Aan de ene kant lijkt de wereld tot stilstand te zijn gekomen, aan de andere kant schept die stilte ruimte om bij onszelf te rade te gaan. In I Feel it Too vertelt Verwoert zijn verhaal aan de hand van zes sleutelscènes. Een verhaal dat begint bij de naïviteit van het pre-coronaleven, via de lockdown, naar een gevoel van beperkt te worden en de confrontatie met onze sterfelijkheid. De gedachtes en stemmen van dertien dansers, die tijdens de lockdown onvermoeibaar hebben doorgetraind, klinken door in het verhaal. Het besef dat het hierbij om een universeel verhaal gaat, geeft ook ruimte voor andere thema’s, zoals bijvoorbeeld liefde, depressie, vrouwelijkheid, diversiteit en solidariteit. Componist en muzikant Tim Wes en spoken-word-artist Roziena Salihu spelen een belangrijke rol in I Feel it Too. Wes’ muziek en Salihu’s poëzie vormen als het ware een driehoek met de beweging en dans. 

 

Meer inspiratie