Wat is 'de relevantie van dans'?

Dansmakers Amsterdam organiseert, in samenwerking met het European Dancehouse Network en Europe by People, een atelier rondom het thema 'de relevantie van dans'. Van 11 tot en met 13 maart vinden er lezingen, een workshop, paneldiscussies en andere sessies plaats bij Dansmakers Podium om het belang van de dans in en voor de maatschappij in kaart te brengen. 

The Relevance of Dance brengt kunstenaars, beleidsmakers, talentontwikkelaars, wetenschappers en andere geïnteresseerden bij elkaar om het belang van de dans in en voor de maatschappij in kaart te brengen. Met sprekers uit Nederland en andere Europese landen organiseert Dansmakers Amsterdam een intensief programma waar nieuwe ideeën en werkwijzen worden uitgewisseld. Gedurende deze drie dagen zullen wij proberen tot nieuwe inzichten en tools te komen waarmee het belang van de dans een breder draagvlak kan krijgen. Er wordt toegespitst op best practices en hands-on tools om het belang van kunst (met name de dans) uit te dragen in de veranderende maatschappij. Een maatschappij waarbij de gedeelde verantwoordelijkheid voor de toekomst, intercultureel begrip en betrokkenheid naar elkaar, centraal staan. De maatschappij is in transitie, en kunst kan hierbij een verbindende rol spelen.

Sprekers die tijdens het atelier vanuit hun expertise ingaan op het thema zijn onder andere Prof. Dr. Christian Keysers (onderzoek naar kinesthetic empathy, Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen) en Valeria Gazola (onderzoek naar kinesthetic empathy, PhD biologie), Dr. Guy Cools (dansdramaturg bij Fontys en gastdocent aan de Universiteit Gent), Prof. Dr. Tom Postmes & Drs. Kirsten Krans (beide Rijks Universiteit Groningen). Bij de paneldiscussie zullen Anita van Dolen (Stadsschouwburg Amsterdam/ Julidans), Natasja van ’t Westende (Dancing on the Edge), Mirjana Smolic (dramaturge/ actrice/ coach) en Monique Masselink (dramaturg, regisseur, o.a. Simpel Verlangen) zich over een aantal vragen buigen, waaronder ‘Hoe kunnen we het belang van dans in de maatschappij vergroten? Hoe kunnen we een grotere community opbouwen voor de dans, het publiek vergroten en nieuwe doelgroepen bereiken?’. Deze discussie zal worden geleid door Euripides Laskaridis (regisseur, filmmaker en performer uit Griekenland).

In de avonden zullen er voorstellingen van de nieuwe generatie choreografen te zien zijn. Op vrijdag is dit de voorstelling Relic van Euripides Laskaridis in een double bill met de documentaire Positions. Op zaterdagavond zal Michele Rizzo de hypnotiserende voorstelling Higher spelen.

Mede mogelijk gemaakt door: European Dancehouse Network & Arts & Design Programma EU2016 Europe by People. Meer info over het programma en kaartverkoop