Valgeir Sigurðsson componeert voor Extremalism

Het Holland Festival heeft onlangs de Nederlandse choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten van het Ballet National de Marseille en ICKamsterdam in contact gebracht met de IJslandse producer Valgeir Sigurðsson. Sigurðsson zal 30 minuten aan muziek componeren voor de dansproductie van Greco en Scholten, Extremalism, die op 12 en 13 juni in Carré in première gaat.

Het Holland Festival levert artistieke bijdrage

Door het in contact brengen van Emio Greco en Pieter C. Scholten met Valgeir Sigurðsson levert het Holland Festival een belangrijke artistieke bijdrage aan Extremalism. Het festival had zich al eerder als financiële coproducent aan deze groots opgezette internationale dansproductie verbonden, waarbij 24 dansers van het Franse en 6 van het Nederlandse gezelschap samen op het toneel staan. Sigurðsson zal in opdracht van Greco en Scholten een deel van de muziek van Extremalism componeren.

In opdracht van Emio Greco en Pieter C. Scholten

Emio Greco en Pieter C. Scholten hebben Valgeir Sigurðsson gevraagd om een half uur durend stuk te componeren met ‘extremalisme’ als uitgangspunt. Extremalisme, een samentrekking van ‘extreem’ en ‘minimalisme’,  gaat over de reactie van de mens op de crisis van vandaag. Wat doet een lichaam in een extreme situatie? Of hoe overleeft het juist in een hele minimale setting? Kortom, hoe reageert een lichaam op crisis? De compositie van de muziek gebeurt in nauwe samenwerking met de choreografen.

Producer Valgeir Sigurðsson

De IJslandse producer Valgeir Sigurðsson is eigenaar van Greenhouse studios, één van de beste opnamestudio’s van IJsland.  Met landgenote Björk werkte hij samen aan de soundtrack van Lars von Trier’s Dancer in the dark. Ook produceerde hij twee van haar albums.  Sindsdien heeft hij samengewerkt met onder andere Bonnie ‘Prince’ Billy (The Letting Go), CocoRosie (The Adventures Of Ghosthorse And Stillborn ) Múm, Howie B, Sigur Rós en Kate Nash.

In 2005 richtte hij Bedroom Community op, een platenmaatschappij waar klassieke muziek, elektronica en indie elkaar ontmoeten, net als in zijn eigen muziek. Daar bracht hij drie eigen albums uit: Ekvilíbríum in 2007, Draumalandið in 2010 en Architecture of Loss. Valgeir Sigurðsson is een van de vele musici uit IJsland die bezig is de wereld te veroveren. Sigurðsson creëerde al eerder werk voor een dansvoorstelling. Zo maakte hij in 2012 de muziek voor Stephen Petronio’s ballet Architecture of Loss.

Dit bericht is gebasseerd op het nieuwsbericht van het Holland Festival.

Meer inspiratie