True Life

True Life van Kalpanarts is in Première gegaan

Een muzikale dansvoorstelling over de dood en de viering van het leven. True Life van het dansgezelschap Kalpanarts is op 13 oktober in Première gegaan en is tot en met maart 2023 te zien in de Nederlandse Theaters.

Verhaal achter True Life

Hoe men het onoverkomelijke einde in de ogen kijkt, verschilt per cultuur, land en generatie. De wijze waarop de mens omgaat met de dood zegt ook iets over hoe zij leeft. Waar de een de dood verweeft met het dagelijks leven, loopt de ander met een grote boog om het onvermijdelijke heen. In True Life onderzoekt Kalpanarts deze relatie van het leven tot de dood, en andersom.

True Life

Inspiratiebronnen zijn kleurrijke en eeuwenoude begrafenis- en herdenkingsrituelen zoals de Mexicaanse Dag van de Doden in Mexico (Día de los Muertos), de New Orleans Jazz Funerals, en crematierituelen aan de heilige rivier de Ganges. Maar ook Hindoe verzen, de god Shiva en Indiase filosofie bieden handvatten om het leven te vieren en de angst voor de dood te temmen. De persoonlijke ervaringen en overtuigingen van de performers met hun verschillende achtergronden dienen als basis. Daar waar de dood de levenden tart, troost en uitdaagt, creëren zes dansers en muzikant Shishani Vranckx (zang & gitaar) een expressieve voorstelling.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Over Kalpanarts

Kalpanarts is het dansgezelschap van Kalpana Raghuraman en Gysèle ter Berg. Maatschappelijke en aansprekende onderwerpen dienen als basis. Kalpanarts is een hedendaags dansgezelschap met een kleurrijke cast en achterban. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban- en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een genre overschrijdende danstaal. Als een hartslag is er altijd een sterk ritmisch element aanwezig in het werk. Kenmerkend is het gebruik van voetenwerk, handgebaren en mimiek.

De performers

Naast een bijzonder palet aan dansers zijn live-muzikanten altijd onderdeel van de voorstellingen van Kalpanarts. In True Life is dit Shishani Vranckx, een Belgisch-Namibische singer-songwriter en musicoloog. Met haar emancipatoire drive past ze feilloos in de visie van Kalpanarts. Met haar energie draagt zij bij aan een caleidoscopische synergie op het podium. De persoonlijke ervaringen en overtuigingen van de zeven performers zijn de basis in het maakproces van de voorstelling. Zij brengen allen een eigen stijl, kleur en ideeën. Deze co-creatie is een ode aan het leven.

Dance on Mute                                                                                                                             

True Life maakt onderdeel uit van Dance on Mute. Dance on Mute is een initiatief van Kalpanarts om, samen met mensen uit de dovengemeenschap, de voorstellingen beter toegankelijk te maken voor geïnteresseerden binnen de groep doven en slechthorenden. Licht en omvormers van geluidstrillingen worden ingezet om muziek ook via andere zintuigen dan het gehoor te kunnen ervaren. Tijdens de nagesprekken met de choreograaf zal er in een aantal theaters een Nederlandse Gebaren tolk aanwezig zijn.

Voor tickets en meer info klik hier

Meer inspiratie