Sedrig Verwoert

Sedrig Verwoert is benoemd tot Young Creative Associate: ‘‘Ik hoop op een divers en inclusief traject’’

Vorige week benoemde Het Nationale Ballet drie jonge choreografen tot ‘Young Creative Associate’. In 2017 is dit initiatief voor jong choreografisch talent gestart waarbij talentvolle choreografen een meerjarige verbintenis aangaan met het gezelschap. Sedrig Verwoert is één van die drie choreografen en krijgt de kans om bij Het Nationale Ballet nog meer artistiek te ontplooien. Wie is dit jonge talent en wat zijn zijn plannen?

Prijzen en gezelschappen

De 29-jarige Sedrig is in Suriname geboren en studeerde dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 2013 won hij de eerste prijs in de Eurovision Young Dancers competitie. Verder won hij de ‘BNG Bank Dance Award’ en de ‘Leo Spreksel Award’. Hij danste onder andere bij Kibbutz Contemporary Dance Company in Israël en ICK Amsterdam (Emio Greco/Pieter C. Scholten) en is sinds een aantal jaar actief als choreograaf. 

Werk als choreograaf

Als gastchoreograaf voor Het Nationale Ballet presenteerde hij in 2019 de solo The hard rocks will seem soft to us en afgelopen september het groepswerk L’Autre Côté. Niet alleen bij dansgezelschappen is hij gewild, ook grote artiesten willen met hem werken. Recentelijk werkte hij namelijk mee aan Beyoncé’s visuele album Black is King en werd hij samen met medemaker Christian Yav voor zijn creatie They/Them genomineerd voor een ‘Zwaan’ voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’.

Divers en inclusief traject

De ‘Young Creative Associates’ krijgen tijdens het driejarige traject artistieke en facilitaire ondersteuning. Deze bestaat onder meer uit het verstrekken van choreografieopdrachten en mentorschap bij het maken van artistieke keuzes. Ook kunnen ze gebruik maken van repetitiestudio’s en dansers van Het Nationale Ballet. Volgens directeur Ted Brandsen vertegenwoordigen de Young Creative Associates een nieuwe generatie choreografen die belangrijk zijn voor de toekomst van het gezelschap. 
Sedrig heeft laten weten dat hij ontzettend blij is dat dit op zijn pad is gekomen. ‘‘Als freelance choreograaf kan ik nu de focus leggen op mijn artistieke ontwikkeling binnen Het Nationale Ballet,’’ vertelt hij. ‘‘Ik ben van plan om binnen het ballet te spelen met andere en wellicht onderbelichte narratieven en het op een hedendaagse manier benaderen. Iets nieuws en eigentijds. Ik hoop dat we een divers en inclusief traject tegemoet gaan. En ervoor kunnen zorgen dat iedereen zich welkom voelt binnen deze kunstvorm.” 

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


 

 

Meer inspiratie