Nominaties Zwanen 2012 bekend

Zwanen 2012Elk jaar worden de Gouden Zwanen uitgereikt aan de ‘meest indrukwekkende dansproductie’ en aan de ‘de meest indrukwekkende dansprestatie’ van het jaar. De Gouden Zwaan is een speciale prijs die wordt uitgereikt aan een danser of choreograaf, werkzaam in Nederland, van wie gesteld kan worden dat deze een indrukwekkende of belangwekkende prestatie heeft geleverd gedurende de ontwikkeling van zijn/haar carrière als danser of choreograaf. De VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) organiseert deze dansprijsuitreiking. Ze zullen worden uitgereikt op 6 oktober op Het Feest van de Nederlandse Dans tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Voor de Gouden Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ komen dit jaar drie producties in aanmerking:

 

 • Garbo Laughs van Marco Goecke (Nederlands Dans Theater). De jury vindt het een hechte en uitstekend doordachte choreografie.
 • Mono van Itamar Serussi Sahar (Danshuis Station Zuid). Serussi heeft een eigen danstaal ontwikkeld waarvan de jury uitkijkt naar verdere ontwikkeling.
 • Rocco van Emio Greco en Pieter C. Scholten (ICKamsterdam). ‘’In Rocco vallen allen ingrediënten op zijn plek; de virtuoze mannen die dansen, een ijzersterke dramaturgie en een choreografie die staat’’ aldus de jury.

De VSCD dansjury zegt dat dit seizoen niet alleen gekenmerkt wordt door mooie voorstellingen, maar ook door excellerende dansers. Voor de Gouden Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn dit jaar de volgende dansers genomineerd:

  • Christian Guerematchi voor zijn rol in Rocco
  • Matthew Golding voor zijn rol in Short Time Together
  • Myrthe van Opstal voor haar rol in van Lieder eines fahrenden Gesellen
  • Genevieve Osborne voor haar rol in Mono.

Zo zegt de jury bijvoorbeeld over Myrthe van Opstel: ‘’ze weet wat en waarom ze danst en ze danst haar interpretatie met innerlijke overtuiging.’’

De jury bestaat dit jaar onder andere uit de directeur van de Stadsschouwburg Utrecht Lucia Claus, Gouden Zwaan winnaar 2004 Tim Persent en artistiek leider van theatergroep Dox Hildegard Draaijer.