Batsheva Dance Company Sadeh21

Nederlandse Première Sadeh21 Batsheva Dance Company

Vrijdag 9 en zaterdag 10 januari is Batsheva Dance Company met de dansvoorstelling Sadeh21 te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam. Sadeh21 is een stuk uit hun repertoire, maar was nog niet eerder in Nederland te zien.

Batsheva Dance Company

De Batsheva Dance Company bestaat al 50 jaar. Het dansgezelschap uit Tel Aviv werd in 1964 opgericht door de progressieve, kunstminnende Rothschild-telg Batsheva de Rothschild. Sinds 1990 staat Ohad Naharin er aan het hoofd. Onder zijn leiding veroverde de dansgroep de wereld: de Batsheva Dance Company geldt als een van de belangrijkste dansgezelschappen van dit moment. Ook buiten de danswreld is Batsheva bekend: zo werd Naharin gevraagd actrice Nathalie Portman te trainen voor de hoofdrolin de film Black Swan.

Sadeh21

Naharin's voorstelling Sadeh21 (het woord betekent 'onderzoeksveld' in het Hebreeuws) speelt zich af op een eenvoudig, wit, kaal toneel. Een danseres komt op en danst een solo. Eén voor één betreden de andere dansers het toneel en vullen het theater met bewegingen en met emoties. De bewegingen beginnen alledaags, uit het leven gegrepen, om dan plots om te slaan in verrassende, komische, bevreemdende of onthutsende scènes.

Sadeh21 laat de dans zien waarvoor Batsheva Dance Company zo befaamd is: krachtig, lenig en explosief. De soundtrack is een patchwork van geluids- en muziekfragmenten. Sadeh21 biedt een weidse blik op het landschap van rauwe menselijke emoties, omgangsvormen, sociale strijd. Tegelijk is het een onbevreesde confrontatie met de stilte.