Ann van den Broek, Sanne Peper, WArd/WaRD, Q61 Cementery, Dario Tortorelli

Locatieproject Q61 Cemetery: dans op begraafplaatsen

Het locatieproject Q61 Cemetery van choreografe Ann Van den Broek zal op 22 mei in Nederland in première gaan tijdens Theaterfestival Karavaan. De voorstelling is te zien van 21 t/m 25 mei op de Algemene Begraafplaats in Alkmaar. In augustus keert Q61 Cemetery terug in Nederland op Begraafplaats Orthen in Den Bosch.

Locatieproject Q61 Cemetery

In Q61 Cemetery schetst Van den Broek een schemerzone, een gebied tussen hemel en aarde. Met de begraafplaats als toneel leidt Q61 Cemetery langzaam tot een lange zachte schreeuw in een oneindig desolate, maar hoopvolle voorstelling. Alsof er een deur wordt geopend en de herinneringen naar buiten stromen.

Ann Van den Broek creëerde in 2011 de zeer persoonlijke dansvoorstelling Q61. Al tijdens het maakproces van Q61 voelde Van den Broek het verlangen om de voorstelling aan te passen voor vertoning op begraafplaatsen: Q61 Cemetery.

Dansers brengen emoties

De zes dansers bevinden zich in Q61 Cemetery ieder op een plek op de begraafplaats. Ondergedompeld in hun eigen aureool van emoties zoals pijn, agressie, angst, verlangen en liefde gaan zij een zinloze strijd aan, maar breken taboes rond verdriet open zodat er tegelijkertijd relativering kan ontstaan en de schoonheid van acceptatie, zelfs berusting.

Publiek in beweging

Het publiek, verdeeld over twee of drie groepen, loopt een parcours langs de verschillende persoonlijke verhalen van de individuele dansers afgewisseld met groepsstukken waarbij de dansers samenkomen. De muziek, gecomponeerd door Arne Van Dongen, bestaat uit rondzwevende klanken met een troostende gelatenheid en wordt aangevuld met Wonderful Life van Nick Cave.

Ga naar de website van WArd/WaRD voor de speellijst van Q61 Cemetery.