La La La Human Steps Boijmans van Beuningen

La La La Human Steps in Boijmans van Beuningen

De grote voorjaarstentoonstelling La La La Human Steps in Museum Boijmans Van Beuningen toont van 7 februari tot 17 mei 2015 honderd kunstwerken uit de museumcollectie. Alle werken gaan over la condition humaine: het menselijk tekort. Vier topchoreografen maken speciaal voor de tentoonstelling een duet, dat eenmalig live en daarna permanent op film midden in de tentoonstelling is te zien. 

Tentoonstelling La La La Human Steps

Museum Boijmans Van Beuningen toont in de Bodonzalen grootschalig de eigen collectie: van klassieke meesters tot jong talent, van immense installaties tot kleine schilderijen, van ontzenuwende zwartgalligheid tot vermakelijke absurditeit. “Als je naar de collectie kijkt zie je dat kunstenaars van alle tijden en door alle disciplines uiterst persoonlijke beelden hebben gemaakt van de wereld. Die beelden zijn als het ware ondergronds met elkaar verbonden”, aldus de samenstellers van de tentoonstelling Sjarel Ex (Directeur) en Els Hoek (Conservator Educatie).

Bekijk hier het programma van dans tijdens La La La Human Steps.

La La La Human Steps opent tijdens de Art Rotterdam die plaats vindt van 5 tot en met 8 februari in de Van Nelle Fabriek.

4 x dans in Museum Boijmans van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen gaat het experiment aan door vier choreografen, die een miljoenenpubliek bereiken, te vragen een duet te maken geïnspireerd op de tentoonstelling. Scapino Ballet Rotterdam, La La La Human Steps uit Montréal en House of Makers (verbonden aan het Nationaal Ballet) maken elk een dansduet voor een man en een vrouw, waarbij het proces van aantrekken en afstoten gevisualiseerd wordt. Het Rotterdamse HipHopHuis presenteert een duel tussen street-dancers Ques en Claerence Person. Centraal in de tentoonstelling ligt een dansvloer waar de dansers gebruik van maken. De dans is een schakel in de tentoonstelling die tot vier keer de omgeving van de kunstwerken verandert en bepaalt.

La condition humaine

Een menselijk probleem wordt blootgelegd in deze verzameling van kunstwerken. Het begrip ‘condition humaine’ is afkomstig van de aan het surrealisme verbonden schrijver André Malraux. In zijn belangrijke gelijknamige roman laat hij zien hoe mensen voortdurend in tweestrijd raken, verscheurd tussen hun verstand en hun passies. In een verhaal dat een paar dagen beslaat beschrijft hij de eeuwige menselijke dilemma’s als: lust en liefde, beminnen en ontrouw, wraak en verraad, plicht en ambitie, leven en sterven. In Istanbul toonde het museum eerder een selectie kunstwerken uit de museumcollectie rondom dit onderwerp. Dit was een groot publiekssucces.