Jubileumboek over choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten

Jubileumboek over choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten

Inspiration: Emio Greco & Pieter C. Scholten. The Multiplicity of Dance, zo heet het onlangs gepubliceerde boek over de choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten, geschreven door de Italiaanse danswetenschapster Francesca Magnini. Het boek werd afgelopen 29 april gelanceerd door ICKamsterdam, het platform voor de hedendaagse dans.

Het Engelstalige boek, uitgegeven door ArteGrafica, is verschenen ter gelegenheid van de twintigjarige samenwerking tussen Greco en Scholten, die in 1995 samen een zoektocht begonnen naar nieuwe dansvormen. De jubileumpublicatie geeft een overzicht van de belangrijkste voorstellingen van de choreografen: vanaf Bianco (1996), hun eerste gezamenlijke dansvoorstelling waarbij de nieuwsgierigheid naar het lichaam en zijn innerlijke motieven centraal staat, tot aan het recentste werk, Extremalism (2015).

Academische én speelse invalshoek

Magnini studeerde theaterwetenschap aan de Universiteit Sapienza Rome en specialiseerde zich daarbij in onderzoeksmethodes voor hedendaagse kunst. Daarnaast promoveerde ze met een proefschrift over dans, repertoire, traditie en overdrachtsmethodes van moderne choreografie. In Inspiration beschouwt ze het werk van Greco en Scholten zowel vanuit een academische als een speelse invalshoek. Daarnaast gaat ze in op de actuele stand van onderzoek naar de hedendaagse dans, waarbij techniek, stijl en vocabulaire, principes van het choreograferen, notatie, overdracht en repertoirevorming aan bod komen. Inspiration is Magini’s eerste monografie in een nieuwe serie over dans.

 

Fransesca Magnini – Inspiration: Emio Greco & Pieter C. Scholten. The Multiplicity of Dance

ArteGrafica pls| 978-8894006001

Koop ’m voor € 38,50 in de lokale boekhandel of bestel hier.

Meer inspiratie