igone de jongh nationale ballet

Hoogtepunten carrière Igone de Jongh

Het is voorbij: gisteravond nam Igone de Jongh afscheid bij het Nationale Ballet. Dat deed ze als Julia in haar favoriete ballet, Romeo en Julia. De Jongh danste vierentwintig jaar bij het gezelschap en groeide uit tot een legende.

Opleiding en loopbaan

De Haarlemse begon op haar achtste aan de opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Die vervolgde ze aan de Royal Ballet School in Londen. Vanaf 1997 mocht ze meedoen bij Het Nationale Ballet.

De Jongh is een van de weinigen die binnen een korte tijd alle rangen binnen het ballet heeft doorlopen. In 2003 werd ze eerste soliste. Ze danste vele hoofdrollen in Romeo en Julia, Het zwanenmeer, Giselle en The Sleeping Beauty. Velen daarvan deed ze samen met haar danspartner Marijn Rademaker. Die is onlangs gestopt vanwege een blessure. De dansrecensent in de Volkskrant, Annette Embrechts, roemt haar om “haar prachtige, lange lijnen en enorme spierkracht.”

Naast optreden op het toneel, is De Jongh ook te zien als jurylid bij dansprogramma’s als Dance Dance Dance en was ze onlangs nog te zien in de voorstelling De dans ontsprongen, die ze samen met acteur Pierre Bokma maakte. Ook dit zijn redenen voor haar vertrek.

Muze

De ballerina wordt door de wereldberoemde choreograaf Hans van Manen genoemd als zijn muze. Omdat ze zo graag werkt met Van Manen, is ze al die jaren bij Het Nationale Ballet. In een interview met AVROTROS vertelt de choreograaf over zijn muze:

In de prijzen

De Jongh heeft al vele prijzen en titels op haar naam staan. De eerste die ze won in 1996: de Arnold Haskell Award voor veelbelovende jonge danser. In 2002 volgde de tweede prijs: de Aanmoedigingsprijs en de Alexandra Radiusprijs in 2003. Maar dertien jaar laten ontving ze de felbegeerde Gouden Zwaan tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Naast dansprijzen is Igone in datzelfde jaar benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Gisterenavond ontving ze de Frans Banninck Penning van burgemeester Halsema.

De toekomst

Haar vertrek bij Het Nationale Ballet kwam onverwachts. Menig dansliefhebber was verbaasd. Wat de volgende stap in de loopbaan van De Jongh is, weet niemand. Tegen het NRC vertelt ze: “Er staat een volgende generatie te springen om solist te worden.” Tegen de krant hoopt ze dat ze ooit balletmeester kan worden, maar daar zijn nog geen afspraken over gemaakt.”

Meer inspiratie