movements, Loet Koreman stadsgalerij Breda

Expositie Movements: fotografie & film met grote rol voor dans

Kunstexpositie Movements toont verschillende dialogen tussen het menselijk lichaam en het stedelijk landschap. Samen spelen deze aspecten de hoofdrollen in diverse scenes ontstaan op een route door de stad Breda.

‘Als ik om me heen kijk, doe ik dat met een “grafisch” oog. Ik houd er van om mijn fotografische landschappen in visuele zin uit te lijnen en te structureren. Door dansers en circusartiesten met hun onbegrensde expressie vrij spel te geven ontstaat de gelegenheid om controle los te laten over het beeld.’

De route toont plekken waar wij liever niet naar omkijken en waar wij dagelijks aan voorbij gaan. Er worden ook locaties getoond die we allemaal kennen. Op de ene plek voel je de geschiedenis van de stad, bij de ander is deze al bijna verdwenen. De vergankelijkheid van de stad wordt inzichtelijk gemaakt en tegelijkertijd ligt er nadruk op nieuwe ontwikkelingen.

Verschillende performances vinden plaats op deze bijzondere locaties. De wrijving en/of harmonie tussen artiest en omgeving roepen verwondering op. Na het zien van het schouwspel is de plek misschien wel voor altijd veranderd. Het enige bewijs ervan is enkel nog een moment, gevangen in beeld.

De artiesten

De kracht van dit vrije werk zit hem in de samenwerking tussen verschillende kunstdisciplines.  Begin vorig jaar kende Stichting Talentontwikkeling voor de Creatieve Industrie – Made in Breda, Koreman een subsidie toe. Hierdoor ontstond voor haar de gelegenheid om samen te kunnen werken met haar favoriete bewegingskunstenaars. ‘Het project is door mij zelf geregisseerd maar had nooit zo ‘bedacht’ kunnen worden.’

Cinematografie - Joris Verleg

Dit keer wilde Koreman niet alleen fotografisch te werk gaan. Ze verlangde er naar ook de wereld buiten het stilstaande kader te tonen aan de toeschouwer. In samenwerking met filmmaker Joris Verleg komt haar fotografie tot leven, óf loopt de filmkunst misschien wel uit in een verstild fotografisch beeld.

Door de verschillende media naast elkaar te tonen in één tentoonstelling krijgt de toeschouwer wellicht een gevoel van aanwezigheid in het tafereel.

Met dank aan
Elena Damasio - Cyrwheel
Ivan Ugrin - Dans
Camiel Corneille - Straps
Elli Skourogianni - Contortie
Kim-Jomi Fischer & Marta Alstadsæter -acrobatisch duo Sammie Hermans - Dans

Te bezoeken op
Za. 11 /Zo. 12 januari
Vr. 17 /Za 18 ./Zo 19 januari.
Van 12:00 tot 17:00 uur

Adres
Stadsgalerij
Oude Vest 34
4811 GS Breda

Meer inspiratie