Dansprijzen 2012 uitgereikt

Dansprijzen 2012 uitgereiktDonderdagavond 21 maart zijn de jaarlijkse dansprijzen van Dansersfonds ’79 uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam. Dit gebeurde in de pauze van het programma Moderne Meisjes van Introdans. Marijn Rademaker, Pascal Schut, Rinus Sprong en Thom Stuart mochten een prijs in ontvangst nemen.

De Speciale Prijs voor Marijn Rademaker

Danser Marijn Rademaker kreeg de Speciale prijs toegekend. Rademaker is eerste solist bij het Stuttgarter Ballett en is sinds 2011 ook als vaste gastsolist verbonden aan Het Nationale Ballet. Hij danste al vele hoofdrollen in grote klassieke balletten, zoals Het Zwanenmeer en Giselle. De jury van de dansprijzen vindt Rademaker een “veelzijdig en inspirerend talent” en roemt hem om zijn “vanzelfsprekende noblesse en virtuositeit”. In 2010 werd Rademaker door het Europese dansvlakblad Dance Europe al verkozen tot één van de ‘Outstanding Dancers’ van seizoen 2009/2010.

Pascal Schut, een ‘veelzijdig talent’

De Aanmoedigingsprijs ging naar de jonge danser Pascal Schut. Hij is sinds 2012 gecontracteerd bij Introdans en reist nu met het gezelschap door Nederland met het programma Moderne Meisjes. De jury vindt dat Schut zich in de voorstellingen van Introdans laat zien als een ‘veelzijdig talent’ en hoopt dat het werken met veel verschillende dansmakers Schut zal blijven uitdagen en stimuleren. In dat geval denken ze dat er een mooie danscarrière in voor hem in het verschiet ligt.

Prijs van verdienste voor DDDD-mannen

Rinus Sprong en Thom Stuart van het gezelschap De Dutch Don’t Dance Division (DDDD) ontvingen de Prijs van verdienste. De beide mannen wisten door te dringen tot de finale van het televisieprogramma The Ultimate Dance Battle en volgens de jury hebben ze hiermee een heel breed en nieuw publiek voor de dans opgebouwd, mede dankzij hun doorzettingsvermogen, enthousiasme en vakmanschap.

Balletgala

Dansersfonds ’79 heeft tijdens de uitreiking ook bekendgemaakt dat het zeventiende Balletgala zal plaatsvinden op maandag 20 januari 2014 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Het tweejaarlijkse gala van Dansersfonds ’79 is een benefietgala en om het karakter van het gala veilig te stellen, wordt niet alleen de locatie maar ook de formule aangepast ten opzichte van vorige edities. Het Balletgala zal zich voortaan geheel richten op de Nederlandse dans in al zijn vormen.

Foto van Pascal Schut: Hans Gerritsen