Dans, intriges en passie in voorstelling Dansgroep Haarlem

Dansgroep Haarlem. Fotografie Rianne Barger & Maaike de RuiterDansgroep Haarlem is een nieuw, eigentijds, modern dansgezelschap van semiprofessionele dansers van Danshuis Haarlem. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni zullen zij in de Toneelschuur te Haarlem een viertal choreografieën vertonen, waaronder de première van een bewerking van het stuk Tender Hooks van de Haarlemse choreografe Didy Veldman. In deze avondvullende voorstelling tonen zij niet alleen hun passie voor dans, maar ook dat er in de amateurdanswereld wel degelijk op hoog niveau gedanst kan worden.

Dansgroep Haarlem

In september 2012 besloot Haya Maëla, eigenaresse van Danshuis Haarlem, in samenwerking met choreografe Damar Lamers Dansgroep Haarlem op te richten. Dit veertientallige gezelschap bestaat uit dansers van verschillende achtergronden en leeftijden, namelijk tussen de 15 en 40 jaar, maar zijn verbonden met elkaar door hun jarenlange ervaring met dans. Een dergelijk semiprofessioneel gezelschap bestond nog niet in de regio Haarlem en sinds hun eerste en succesvolle voorstelling in januari 2013, Schaakspel, genieten zij van steeds meer naamsbekendheid. Ondanks dat het gezelschap niet enkel bestaat uit academisch getrainde dansers gaan ze wel op een professionele wijze te werk en wordt er wekelijks op het hoogst mogelijke niveau getraind aan techniek, improvisatie en performance skills.

Vier choreografieën

Eind juni toont Dansgroep Haarlem het repertoire wat ze tot dan toe hebben opgebouwd sinds september 2012. In deze korte periode hebben ze met vele (lokale) kunstenaars samengewerkt om een divers programma te kunnen tonen en hun talenten tot z’n recht te laten komen. In de Toneelschuur te Haarlem tonen zij de choreografieën Tender Hooks, van Didy Veldman, hun eigen versie van Le Sacre du Printemps, Schaakspel met muziek van Haarlemse componist Louis Andriessen en een gedeelte van het stuk wat het startpunt van het gezelschap betekende, namelijk Arthur van Avalon.Voor meer informatie en kaarten, bekijk hier de website.Haya Maëla. Fotografie Rob Kievits.Dans Magazine was onlangs in gesprek met de artistieke leider van het gezelschap, Haya Maëla, om meer te weten te komen over deze bijzondere groep dansers. Lees hier het volledige interview.