Bezuinigingen Fonds Podiumkunsten hebben harde gevolgen

EuroHet Fonds Podiumkunsten heeft op woensdag 1 augustus de subsidietoekenning bekend gemaakt voor festivals en instellingen op het gebied van muziek, theater, muziektheater en dans. Maar liefst 70 culturele instellingen raken de komende 4 jaar hun subsidie kwijt.

Een aantal gezelschappen hebben wel een positief advies gehad, maar doordat het budget van het Fonds Podiumkunsten door de bezuinigen is geslonken van bijna 40 miljoen naar 24,5 miljoen, is er simpelweg geen geld. In de danssector wordt er geen subsidie meer toegekend aan Dance Works Rotterdam, De Dansers, Dansgroep Amsterdam, het Internationaal Danstheater, Plan-D en Vloeistof. De grootste klap is hier voor het Internationaal Danstheater. Zij hadden €792.000 aangevraagd, maar krijgen niks. Dance Works Rotterdam, Plan-D en Vloeistof ‘vallen net buiten de boot’ omdat zij wel een positieve beoordeling hebben gehad.

Vergeleken bij de muziekgezelschappen en festivals waarbij het aantal gehonoreerde instellingen met de helft afneemt, wordt dans nog gespaard. De oppositie in de Tweede Kamer is ook niet blij met de plannen. De PvdA wil de schade repareren door 50 miljoen euro te investeren in de cultuursector en GroenLinks wil ‘herstelwerkzaamheden uitvoeren.’