stretchen ballet rekken strekken

Ballet van Australië zet vraagtekens bij stretchen

Uit onderzoek van fysiotherapeute Sue Mayes, hoofd van de afdeling fysiotherapie bij The Australian Ballet, blijkt dat stretchen niet altijd positieve invloeden heeft op het lichaam van de danser. Vooral passief stretchen, ook wel statisch rekken genoemd, raadt Mayes af en wordt daarom ook niet meer gedaan bij het dansgezelschap.

Het onderzoek over stretchen

Mayes deed in opdracht van The Australian Ballet onderzoek naar de voor- en nadelen van stretchen en wat voor invloed de mindset van dansers heeft op een warming-up. Zo zette Mayes haar vraagtekens bij het passief stretchen en wat daar precies de functie van is. De fystiotherapeute kwam tot de ontdekking dat stretchen niet altijd goed is. Dat geldt vooral bij het passieve stretchen.

Passief stretchen

Passief stretchen betekent dat je een houding aanneemt waarmee je een spier(groep) oprekt. Die houding houd je voor een poos aan en wisselt daarna naar een andere houding. Volgens Mayes dat passief stretchen voor meerdere redenen niet goed is. Tegen Dance Magazine zegt Mayes dat, als een danser op toneel is, ze nooit in passieve posities staan, maar constant in beweging zijn. Ook is bewezen dat statisch rekken leidt tot afname van de kracht in de betreffende spier. Zo schrijft Herman IJzerman van Alles Over Sport: “Minimaliseer het statisch rekken zo veel mogelijk tijdens de warming-up, zeker als een atleet maximale spierkracht moet leveren.” Mayes, van The Australian Ballet, pleit, net als IJzerman, voor meer krachttraining in warming-ups: “Je kan geen goede, dynamische, explosieve, krachtige bewegingen doen zonder kracht.”

Mindset van dansers

Naast het stoppen met statisch rekken, wil Maye de mindset van dansers tijdens de warming-up veranderen. In plaats van de term “stretchen”, gebruikt The Australian Ballet na het onderzoek de termen “optimalisatie van capaciteit en kracht”. De fysiotherapeute wil de focus bij de dansers leggen op: hoe kan mijn lichaam sterker worden en zodat ik mijn spieren beter gebruik tijdens het dansen? Dat geldt niet alleen voor het stretchen, maar voor de hele warming-up.

Meer inspiratie