Analyse internationale reikwijdte van Nederlandse culturele activiteiten gepubliceerd

De Dansers heeft in 2013 welgeteld 43 optredens op buitenlandse podia gepresenteerd. Daarmee is het Utrechtse dansgezelschap het meeste bereisde dansgezelschap van Nederland. Giulio D’Anna en het Nederlands Dans Theater zijn nummers twee en drie. Dat blijkt uit de analyse van het centrum voor internationale samenwerking in de kunsten, DutchCulture.

De Dansers meest bereisde dansgezelschap

In 2013 was dansgezelschap De Dansers het gezelschap met de meeste optredens op buitenlandse podia. Ze waren onder andere te zien in Duitsland, Oostenrijk, Japan, Korea, Noorwegen en België. Ook vielen de voorstellingen van De Dansers internationaal in de prijzen: ROSES, een internationale coproductie met Theater Strahl (DE) en Szene Bunte Wähne Festival (AT), won de Berlijnse IKARUS Award voor Beste Jeugdtheater, en Café Ed Sanders won de prijs voor Beste Muziek op het Blicke Festival in Nürnberg.

In 2014 staat de teller inmiddels op 27 internationale voorstellingen, in Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en België. Deze zomer keert Café Ed Sanders terug naar Noorwegen en reist Tetris, de dansvoorstelling die Eric Kaiel voor De Dansers maakte, naar Taiwan. Vervolgens worden het komende seizoen Duitsland, België en Groot-Brittannië aangedaan en wordt er gewerkt aan een nieuwe internationale coproductie.

Ga voor meer informatie over De Dansers naar de website.

DutchCulture

DutchCulture ondersteunt de uitvoering van het internationaal cultuurbeleid en draagt bij aan de buitenlandagenda en het cultureel imago van Nederland land. Ze proberen cultuur, economie, maatschappij en overheidsbeleid te verbinden door samen te werken met kunstenaars, diplomaten, designers, producenten, onderzoekers, afnemers, promotors, fondsen en universiteiten. DutchCulture wordt gefinancierd met een vierjarige subsidie van zowel het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap als het ministerie van Buitenlandse Zaken. Jaarlijks publiceert DutchCulture een analyse van de internationale reikwijdte van Nederlandse kunst en cultuur in het Buitengaats-overzicht. Buitengaats is de database waarin gegevens van Nederlandse culturele activiteiten in het buitenland in alle kunstdisciplines verzameld worden.