Aanval op artistiek leider Bolshoi Ballet

De artistiek leider van het Bolshoi Ballet is aangevallen.Op donderdag 17 januari is de 42-jarige Sergei Filin, artistiek leider van het Bolshoi Ballet in Rusland, aangevallen door een gemaskerde man. Fillin stapte uit zijn auto voor zijn huis en kreeg een lading zuur over zijn gezicht gespoten door de dader. Fillin raakte ernstig gewond, maar verkeert niet in levensgevaar.

Het is niet zeker of Filin ooit nog zal kunnen zien. Hij werd met derdegraads brandwonden in het gezicht naar het ziekenhuis gebracht. Reden voor de aanslag is niet bekend, al wordt vermoed dat er een verband bestaat met zijn aanpak van de dansers in het Bolshoi. Enkele van deze dansers hebben in het verleden namelijk geklaagd over de oneerlijke behandeling van Fillin binnen het dansgezelschap.

Er gaan al tijden geruchten rond over commotie binnen het gezelschap. Zo doen zich verhalen voor dat het de aanval een wraakactie was, iets dat vaker voorkomt in het Bolshoi. Dansers zouden glasscherven in elkaars spitzen leggen, naalden in kostuums steken en na afloop van een dansact geen bloemen, maar een dode kat op het toneel gooien.

Beeld: Alexey Vikhrov