Danser Christian Guerematchi, bokst zich een nominatie

RoccoIeder jaar in oktober worden de Zwanen uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De Zwanen zijn de VSCD Dansprijzen en worden uitgereikt in de categorie 'meest indrukwekkende dansprestatie' (voor een danser of danseres) en 'meest indrukwekkende dansproductie' (voor een dansvoorstelling).

Christian Guerematchi is één van de genomineerden voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2012’, voor zijn rol in ROCCO van choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten (Emio Greco|PC) . ROCCO gaat niet alleen over boksen, maar ook over vriendschap en broederlijke liefde. ROCCO is geïnspireerd door de film Rocco e i suoi fratelli van Luchino Visconti

Christian Guerematchi danste bij het Nationale Ballet van Slovenië, daarna in Kiel Duitsland. In 2006 kwam hij naar Nederland en werkte met choreografen als: André Gingras, Silvain Emard, Vaclav Kunes, Stephen Shropshire, Emio Greco, Pieter Scholten en Thierry Smits.

Wij willen graag wat meer van Christian weten en of het boksen hem is bevallen.

Hoe voelt het om genomineerd te zijn voor de Zwaan?
Het is voor mij een grote eer om genomineerd te zijn voor de Zwaan. Ik ben echt dankbaar voor de nominatie en de aandacht voelt gewoon geweldig.

Hoe was het voor jou om ROCCO te dansen?
ROCCO is een heel intensieve voorstelling. Ik neem hem stap voor stap. Elke ronde heeft mijn grootste aandacht. Iedere keer voor aanvang van de voorstelling vraag ik mijzelf: hoe red ik het vanavond? Na de voorstelling voelt het dan weer raar dat het al afgelopen is.

Voor ROCCO moesten jullie een bokstraining ondergaan, hoe was deze training?
De bokstraining was heel bijzonder. Het was een ongekend fysieke ervaring voor mij. Überhaupt punchen en touwtjespringen, maar ook de psychologie achter het boksen was helemaal nieuw.

Wat is voor jou de meest opvallende overeenkomst tussen boksen en dansen?
Voor mij is het opvallendste het ritme. Net als een danser werkt een bokser met het ritme.

RoccoWat heb je als danser van de boxtraining geleerd?
Ik heb veel verschillende dingen van het boksen geleerd. Eén daarvan is, om altijd een tactiek te hebben. Ook maken ze bij het boksen nooit extra bewegingen. Alles wat niet nuttig is, wordt gewoon niet gedaan.

Je choreografeert zelf ook. Wanneer je zelf danst, zoek je dan ook choreografen die dicht bij jouw visie als choreograaf staan?
Wanneer ik als danser werk, dan ga ik graag mee in de visie van de choreograaf. Zijn visie hoeft niet te stroken met mijn eigen visie, maar de choreograaf moet mij wel overtuigen van zijn visie.

Wie bewonder jij op het podium en waarom?
Op het podium bewonder ik mensen die present zijn, die echt in het nu staan. Sommigen zijn in staat hun bewustzijn met de toeschouwers delen. Daar houd ik van.

Wat vind je het mooist aan dans, wat boeit je het meest?
Mij boeit het aan dans, dat het een tool is om de veelvoud van de mens te kunnen ontdekken en ervaren. Als je van dans houdt en jijzelf een keer hedendaagse dans beleeft in een workshop of intensive dan verander je voor het leven. Je wilt dan nooit meer terug naar een wereld zonder dans.

 

Win een Podium Cadeaukaart t.w.v. € 50,- met Dans Magazine en Stchting Promotie Podiumkunsten! Kijk hier hoe je kan winnen!

 

 

Meer inspiratie