Chinese dans

Oorsprong van de Chinese dans

De traditionele Chinese dansen hebben een lange geschiedenis. De klassieke Chinese dans wordt al jaren doorgegeven binnen theater en opera. Dans werd gezien als entertainment bij grote gelegenheden en festiviteiten. 

Zo werden ook traditionele culturen normen en waarden via dans uitgebeeld. Er werd gebeden aan de goden of bijvoorbeeld gebeden voor wijsheid of eer. Het liet de kracht van de man zien, en de gevoeligheid van de vrouw.

De klassieke Chinese dans bestaat uit drie verschillende elementen:

1. Techniek

De techniek die komt kijken bij deze dansstijl is erg gecompliceerd. Deze bevat veel sprongen, draaien en salto’s. Deze elementen stammen af van de martial arts technieken, die vroeger tijdens gevechten werden gebruikt om de tegenstander te ontwijken. Nadat de kennis was overgedragen werden deze voor artistieke doeleinden gebruikt in het keizerlijke paleis. Zo werden ze deel van de klassieke Chinese dans. 

2. Vorm

De klassieke Chinese dans heeft een aantal belangrijke vormen die worden gebruikt zoals draaien, leunen en buigen. Ronde bewegingen worden geaccentueerd en is anders dan ballet, waarbij er wordt gefocust op rechte lijnen. 

3. Houding

Een voorbeeld hiervan is dat de laatste pose van een mannelijke danser bij ballet vloeiend eindigt. Bij de Chinese dans is deze beweging strak. De adem en energie zijn verschillend. Bij de strakke beweging komt een strakke uitademing. De adem is dus een belangrijk aspect. Het is een innerlijke energie die de danser laat bewegen en daarbij is de ademhaling cruciaal. 

De klassieke Chinese dans vergt intensieve training. Per dag wordt er zeven tot acht uur getraind. Na zes jaar is een danser goed genoeg om op het podium te dansen. Pas na tien jaar is de training volbracht. Een erg lang proces dus!  
Naast ballet is de klassieke Chinese dans één van de moeilijkste en veelomvattende dansvormen in de wereld. 

Dans van de draak

Naast de klassieke Chinese dans, kent China ook vele andere traditionele dansen. Eén daarvan is de ‘dans van de draak’. 

De drakendans van de Han-dynastie lijkt niets op de moderne drakendans. Traditioneel gezien werd er met deze dans beroep gedaan op regen tijdens een periode van droogte. De Chinese draak werd namelijk geassocieerd met regen. De performers kleedden zich als een groene draak die floot. Ook werden er in sommige acts vissen omgetoverd in draken. De moderne dans van de draak wordt de draak met behulp van stokken en doek nagemaakt. 

Chinese drakendans tijdens Olympische Spelen in 2008. Foto van BrokenSphere [CC BY-SA 4.0] , via Wikimedia Commons
Reportage - 28 aug 2018

De drakendans is een traditionele dans van de Han-Chinezen. Draken zijn in de Chinese cultuur geluksbrengers en daarom kom je deze dans daar veel tegen.

Review - 21 mei 2015

'Godinnen' laat duidelijk zien dat oriëntaalse dans als een volwaardige podiumkunst gezien kan worden. De oriëntaalse dansbewegingen staan zo sterk in dienst van het verhaal en de emotie, dat tranen vloeien.

Nieuws - 8 mei 2015

In 'Godinnen' zijn nieuwe, door de Godinnen zelf ontwikkelde dansfusions te zien tussen:  Oriëntaalse dans, mysterieuze Indiase tempeldans, ontroerend mooie rouwdans en spectaculaire Chinese zwaarddans. Voorgaand is een voorprogramma met workshop.

Abonneren op Chinese dans