Balfolk

Dansen staat voor gezelschap en plezier. Balfolk omhelst dit principe als geen ander. Pasjes en precisie zijn in enige mate nodig, maar vormen in geen enkel geval de hoofdmoot van deze simpele doch leuke dansstijl. Zolang de stemming er goed in zit, haalt de muziek de voetjes van de vloer.

Geschiedenis van Balfolk

Balfolk is een dansvorm die opgemaakt is uit meerdere West-Europese dansen. Deze dansstijlen zijn over het algemeen afkomstig van tradities, bruiloften en dorpsfeesten in kleine dorpjes in Frankrijk. In de loop der jaren is het traditieaspect afgenomen en werden de dansen voornamelijk gedaan in gezelschaps-verband. Dit waaide al snel over naar België en Nederland, waar het vandaag de dag bekend staat als Balfolk. In België wordt ook wel van Boomfolk gesproken, genoemd naar de grootste organisatie van Balfolk in het land.

Balfolk is daarmee een op traditie gebaseerde dansstijl die verschillende muziek- en dansstromingen combineert. Hoewel het er niet geheel mee overeenkomt, wordt een avond waarop mensen Balfolk dansen een bal genoemd. Hierbij wordt live muziek gespeeld - overheersend folk - en naar aanleiding van het ritme wordt bepaald welke stijl er wordt gedanst. 

Verschillende Barfolk dansvormen 

Deze dansen variëren soms in groot opzicht van elkaar, hoewel ze over het algemeen makkelijk onder de knie te krijgen zijn. Je wordt bovendien altijd een handje geholpen, want elke stijl is een koppel- of groepsdans. Zo zal je onder andere een Polka, Mazurka en Wals dansen, maar ook een Jig, An Dro of Fandango.

Balfolk kan iedereen dansen

Dit klinkt allemaal moeilijker dan het is. Iedereen kan namelijk Balfolk dansen. Aan het begin van elke dansavond wordt er een kleine workshop van een uur gegeven waarin zo’n vier dansen worden uitgelegd. Deze worden voorgedaan en kan je vervolgens oefenen met een partner of met de hele groep. Elke dans bestaat meestal uit een aantal pasjes of onderdelen, die stuk voor stuk makkelijk te onthouden zijn en bovendien niet bijzonder veel lenigheid van je lichaam vragen. Wat wel wordt aangeraden is enige conditie, want een bal duurt al gauw zo’n drie tot vier uur.

Het overheersende idee van Balfolk is dus niet om een uitstekende danser of danseres te worden, maar om plezier te hebben. De muziek zorgt voor een gezellige sfeer en tijdens de groepsdansen merk je vanzelf dat precisie en perfecte pasjes helemaal niet van belang zijn - zolang je maar niet op iedereens voeten gaat staan springen. Daarbij komt dat veel van de dansen open staan voor improvisatie en je bijna eindeloos kan variëren tijdens elke danssessie. En mocht je meer oefening dan alleen de introductielessen willen, dan zijn er genoeg workshops om te volgen. Deze zijn, naast alle georganiseerde bals, te vinden op de algemene balfolk website.

Nieuws - 7 feb 2014

Concertgebouw De Doelen in Rotterdam brengt op zaterdag 8 februari voor de tweede keer een variatie aan folkmuziek naar Nederland. Met dansworkshops en live muziek is er voor zowel de luisteraar als danser een geschikt muziekprogramma samengesteld.

Nieuws - 23 dec 2012

Vrijdag 8 februari 2013 organiseert Concertgebouw de Doelen een ‘Celtic &

Abonneren op Balfolk