Rosas

Rosas, opgericht in 1983, is het gezelschap van danseres en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. Het gezelschap opgericht tijdens de creatie van de voorstelling Rosas danst Rosas.

Onderzoek naar beweging

Sinds haar debuut met Fase, Four Movements tot he Music of Steve Reich zet de choreografe in op een uitvoerig onderzoek van de eenvoudigste tot meest complexe vormen van beweging, in relatie tot muziek. Naast het maken van stukken blijft Rosas het bestaande repertoire opvoeren. Zo heeft het gezelschap het eigen artistieke verleden door aan nieuwe generaties dansers en toeschouwers.

Foto: Anne van Aerschot - Golden hours (as you like it)
Nieuws - 20 okt 2015

De theaters aan het Leidseplein in Amsterdam bundelen hun krachten en organiseren op woensdag 21 oktober de Benefiet Leidsepleintheaters.

Foto: Anne van Aerschot - Golden hours (as you like it), Anne Teresa De Keersmaeker
Nieuws - 29 sep 2015

William Shakespeare en elektronisch muzikant Brian Eno ontmoeten elkaar in de nieuwe dansvoorstelling Golden Hours (as you like it) van de Vlaamse choreografe Anne Teresa de Keersmaeker / Rosas. 

Rosas Anne Teresa De Keersmaeker
Nieuws - 23 dec 2014

Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker stuurt een alarmerend persbericht de wereld in naar aanleiding van de beslissing van het Brusselse theater De Munt/La Monnaie om geen dans meer te programmeren.

Nieuws - 20 okt 2014

De Portugese regering heeft op maandag 29 september 2014 de medaille van Culturele Verdienste uitgereikt aan Belgisch choreografe Anne Teresa de Keeresmaeker.

Nieuws - 23 mei 2014

De 67ste editie van het Holland Festival, dat op 1 juni opent met de dansvoorstelling Vortex Temporum van Anne Teresa De Keersmaeker, is de tiende en laatste editie onder artistieke directie van Pierre Audi.

Nieuws - 23 apr 2014

Tijdens de Dansweek, die van 6 tot en met 13 mei plaats vindt, zijn in de Rotterdamse Schouwburg acht dansvoorstellingen te zien van befaamde choreografen en dansgezelschappen, zoals Ed Wubbe, Jan Martens, Conny Jansen, Nanine Linning en Anne Teresa De Keersmaeker.

Review - 25 feb 2014

Op 25 mei 2011 bracht het befaamde Ballet de l’Opéra national de Paris met Rain voor het eerst een choreografie van de Vlaamse choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. In de gelijknamige documentaire van Gerard-Jan Claes en Olivia Rochette wordt het repetitieproces gevolgd. Het is een poëtische documentaire, maar verwacht geen verfilming van de dans zoals Thierry De Mey dat voor De Keersmaeker deed voor Fase en Rosas danst Rosas.

Review - 4 mei 2013

De succesvolle dansvoorstelling Drumming van Rosas was afgelopen week te zien in Nederland. Het stuk dat in 1998 door de Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker werd gemaakt, betovert nog steeds. Met tranceopwekkende percussie en non-stop dans in complexe patronen ontstaat er een organische en vloeiende wereld met verrassende accenten en mechaniekjes.

Abonneren op Rosas