New York City Ballet

Het New York City Ballet is een van de bekendste dansgezelschappen wereldwijd. Het gezelschap is in 1948 opgericht door George Balanchine en Lincoln Kirstein. Een jaar na de oprichting van het NYCB trad Jerome Robbins bij het gezelschap. Samen met Balanchine heeft hij ervoor gezorgd dat het gezelschap bekend werd in New York en een uitgebreid repertoire opbouwde.

School of American Ballet

Lincoln Kirstein droomde jaren voordat het NYCB werd opgericht van een Amerikaans ballet waar jonge dansers getraind en geschoold konden worden onder leiding van de beste ballet dansers. In 1933 in Londen ontmoette hij George Balanchine; op slag wist hij dat hij de juiste persoon had gevonden om zijn ballet mee op te richten. Op uitnodiging van Kirstein reisde Balanchine af naar Amerika. In 1934 was het de mannen gelukt: ze openden de School of American Ballet. Hier trainde Balanchine dansers in een innovatieve stijl en techniek die overeen kwam met zijn ideeën van een nieuwe, losse manier van klassiek ballet. 

De oprichting van het New York City Ballet

In 1946 richtten Kirstein en Balanchine de Ballet Society op, een gezelschap waar dansers van de School of American Ballet in konden doorstromen. Met dit gezelschap traden ze op bij de City Center of Music and Drama in New York. Toen de voorzitter van het financieel comité dit optreden had gezien, nodigde hij Balanchine en Kirstein uit om zich met hun gezelschap aan te sluiten bij het Performing Arts Center. Na intensief overleg over wat de beste manier was om hun gezelschap groot te maken, was op 11 oktober 1948 het New York City Ballet geboren.

Het uitgroeien van het NYCB

In 1949 trad Jerome Robbins toe tot het gezelschap als assistent regisseur. Samen met Balanchine creëerde hij een gevarieerd repertoire dat groeide naarmate de tijd vorderde. In 1964 verhuisde het NYCB naar het Koch Theater, dat formeel het New York State Theater heet. Het Koch Theater is ook vandaag de dag nog het theater waar het NYCB gevestigd is. Ze houden hier 21 weken per jaar optredens en, sinds 1954, wordt er elk jaar in december de voorstelling De Notenkraker opgevoerd. Dit is oorspronkelijk een voorstelling van George Balanchine.

Balanchine diende tot zijn dood in 1983 als Ballet Master van het New York City Ballet. Hij heeft ontelbare werken gechoreografeerd en ervoor gezorgd dat het ballet bekend stond om haar pure, scherpe dansers met snelheid en muzikaliteit.

Peter Martins

Als gevolg van de dood van Balanchine werden Jerome Robbins en Peter Martins benoemd tot Co-Ballet Masters in Chief. Sinds 1990 is Peter Martins verantwoordelijk voor de artistieke directie van het gezelschap. Net als Balanchine gelooft Martins erin dat je bij het maken van een choreografie de krachten van je gezelschap ontdekt en hiermee kunst kunt creëren. Het NYCB presenteert haar choreografieën aan de lopende band.

Het NYCB nu

In de huidige maatschappij staat het New York City Ballet bekend om de eindeloze hoeveelheid producties die opgevoerd worden. Het gezelschap reist regelmatig door de Verenigde Staten en door het buitenland. Het doel van het NYCB is om haar creativiteit door te geven aan dansers en choreografen van de volgende generatie.

Nieuws - 10 jan 2018

Peter Martins stapt op na diverse aanklachten van seksuele intimidatie. ‘’Ik ontken, en blijf ontkennen, dat ik betrokken ben bij zulk wangedrag.’’

Jewels
Nieuws - 8 dec 2016

Het ballet Jewels bestaat in 2017 vijftig jaar. Om dat te vieren maakte het Lincoln Centre 30 november 2016 bekend dat drie topballetgezelschappen het podium gaan delen, lees hier welke dat zijn. 

Nieuws - 26 sep 2011

Donderdag 22 september ging de voorstelling Ocean's Kingdom van het New York City Ballet in première.

Abonneren op New York City Ballet