Les Ballet C de la B

C(H)OEURS_6 © Chris Van der BurghtHet dansgezelschap Les Ballets C de la B uit Vlaanderen werd in 1984 opgericht door de bekende choreograaf Alain Platel en is nationaal en internationaal bekend. Het gezelschap staat bekend om haar dansvoorstellingen waar een surrealistische mix wordt gemaakt van hedendaagse dans, teksttheater en muziek. Niet alleen Alain Platel heeft veel van zijn beste werken met dit gezelschap gecreëerd, maar ook choreografen als Hans van den Broeck en Koen Augustijnen hebben met Les Ballets C de la B gewerkt.

Het dansgezelschap haalt vaak jonge talentvolle artiesten vanuit verschillende disciplines en achtergronden om mee samen te werken aan een productie. Hierdoor ontstaat een speciale mix van artistieke visies die je niet makkelijk kunt samenvatten, maar het gezelschap heeft zeker wel een huisstijl. Populair, anarchistisch, eclectisch en geëngageerd zijn woorden die bij Les Ballets C de la B passen. Het motto van de groep is: ‘deze dans is van de wereld en de wereld is van iedereen’. Er wordt ook vaak samengewerkt met artiesten uit Palestina. Het gezelschap van Platel positioneert zichzelf ook graag als sociaal geëngageerde groep.

Les Ballets C de la B heeft door de jaren heen vele speciale voorstelling gemaakt, waaronder La Tristezza Complice, Bernadetje en Iets op Bach. Het gezelschap heeft ook het Holland Festival geopend in 2012 met de voorstelling C(h)oeurs.

Nieuws - 19 dec 2013

Les ballets C de la B starten het nieuwe jaar met een nieuwe creatie van Alain Platel. In tauberbach continueert Platel zijn onderzoek naar de ‘bastaarddans’. Daarin experimenteert hij met bewegingen die ontstaan wanneer de dansers ‘in dat stukje van hun hoofd kruipen waar de beschaving nog geen vat op gekregen heeft’.

Nieuws - 6 nov 2013

Dabkeh (ook wel geschreven als debka of dabke) is een Arabische volksdans in onder andere Libanon, Jordanië en Palestijnse gebieden. Het is een line dance die vaak gedanst wordt op bruiloften en andere feestelijke gelegenheden.

Nieuws - 29 mrt 2012

Het bekende gezelschap van Alain Platel Les Ballet C de la B heeft bijna de helft van haar personeel moeten laten gaan va

Nieuws - 13 mrt 2012

Het Holland Festival gaat op 1 juni in Amsterdam van start met de nieuwe dansvoorstelling van Alain Platel.

Abonneren op Les Ballet C de la B