LeineRoebana

Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana werken sinds 1989 samen als LeineRoebana. Met hun ongebruikelijke combinaties van dans en livemuziek heeft LeineRoebana nationaal en internationaal grote bekendheid opgebouwd. Het gezelschap werd bekroond in binnen- en buitenland en speelde in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Afrika en Indonesië. 

Dansgezelschap LeineRoebana

Rond een kern van ervaren en betrokken dansers, zoals de gelauwerde Tim Persent en Heather Ware, worden telkens vrienden en gasten uit verschillende kunstdisciplines uitgenodigd om deel te nemen aan een project. Op het podium zoeken Leine en Roebana de confrontatie met muzikanten van wereldklasse en laten hen een actieve rol in de choreografie vervullen. De musici die meewerken aan producties van LeineRoebana stellen zich open voor iets nieuws en begeven zich bewust in het onbekende.

Repertoire LeineRoebana

Leine en Roebana hebben inmiddels al met veel musici samengewerkt voor hun choreografieën. In Eye In All (2002) werkten Leine en Roebana met live slagwerk van Slagwerkgroep Amsterdam. Voor de voorstellingen TURINGS TIJGERS (2003) en Terts (2005) gingen zij een samenwerking aan met het Maarten Altena Ensemble en in Sporen (2003) komen live uitgevoerde hedendaagse composities en oude muziek samen met de contrastrijke dans van LeineRoebana. In 2004 werkten zij voor Les Indes Galantes samen met het Orkest van de Achtiende Eeuw onder leiding van Frans Brüggen. In de dansopera Merg (2007) speelde barokmuziek een belangrijke rol, uitgevoerd door drie zangeressen Claron McFadden, Nicola Wemyss en Helena Rasker en het Locke Consort. Daarna kreeg de jonge talentvolle harpiste Lavinia Meijer een nadrukkelijke plaats in Theriak (2008).

In Ghost Track (2011) ontmoet Europa Indonesië, het traditionele het hedendaagse, en dans muziek. LeineRoebana daagden vijf westerse dansers, drie Indonesische dansers en componist Iwan Gunawan met zijn gamelan ensemble Kyai Fatahillah uit samen te smelten tot iets nieuws. In Next (2012) slingert chansonnier Matthias Kadar de dansers heen en weer tussen liedjes van Jacques Brel en Nina Hagen, Toon Hermans en Franz Schubert. Violiste Liza Ferschtman gaat de confrontatie aan met de dansers op muziek van Bach, Bartok en Indonesische componist Iwan Gunawan in Smell of Bliss (2014).

Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana

Andrea Leine studeerde ballet en moderne dans aan de Scapino Dansacademie en de Rotterdamse Dansacademie. Harijono Roebana studeerde moderne dans aan de Theaterschool in Amsterdam en tevens filosofie en theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1989 werken Andrea Leine en Harijono Roebana samen en hebben ze een eigen bewegingidioom ontwikkeld, vanuit een nieuwe benadering van symmetrie, ritme en compositie. Dankzij de bijna mathematische opbouw van hun choreografieën worden ze als ‘de conceptuelen' van de Nederlandse dans beschouwd.

Danser Tim Persent

Tim Persent danst sinds 1994 bij LeineRoebana. Hij volgde zijn dansopleiding aan de Rambert Ballet School in Londen en danste bij De Rotterdamse Dansgroep. In New York werkte hij met Ton Simons en de Brenda Daniels Dance Company, in Nederland met Kristina de Chatel, Paul Selwyn Norton, Michael Schumacher en Roland Shankula. In 1993 ontving hij de Zilveren Theaterprijs en in 2004 de Gouden Zwaan voor zijn complete oeuvre. Sinds 2005 is hij artistiek leider dans van het ITS festival.

Danseres Heather Ware

Heather Ware danst sinds 2003 bij LeineRoebana. Ze is opgeleid in Canada en aan de Rotterdamse Dansacademie. Ze werkte met choreografen als Johnny Schloofs, Celia Grannum en Jennifer Hanna. Voor haar rol in 172 suggesties aan een lichaam van LeineRoebana kreeg ze de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie 2010.

Danser Uri Eugenio

Uri Eugenio danst sinds 2004 bij LeineRoebana. Hij volgde zijn dansopleiding aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. Hij danste bij Scapino Ballet Rotterdam, Nanine Linning en David Middendorp en nam deel aan de tv-programma’s So You Think You Can Dance en Dancing Queen. Uri is dansdocent in jazz, ballet, moderne dans en hiphop bij onder andere Amsterdam Dance Centre, De Amsterdamse hogeschool voor de Kunsten, Moves Almere en bij Fontys Dansacademie.

LeineRoebana
Reportage - 1 jun 2021

Goed nieuws voor dans- en muziekliefhebbers! The Greenhouse Dances van LeineRoebana gaat zeer waarschijnlijk in juni alsnog op tournee.

LeineRoebana geen subsidie 2017-2020
Nieuws - 5 jul 2018

Het moderne dansgezelschap LeineRoebana krijgt alsnog geen subsidie voor de periode 2017-2020.

Tim Persent in LIGHT
Reportage - 21 dec 2017

In 2016 bestond LeineRoebana 25 jaar. Op station Amsterdam CS sprak Dans Magazine danser van het eerste uur Tim Persent, na een repetitie van LIGHT.

Campagnebeeld Light van LeineRoebana
Nieuws - 16 okt 2017

De Rechtbank spreekt van gebreken in het negatieve subsidiebesluit van het Fonds Podiumkunsten voor dansgezelschap LeineRoebana. Een eindvonnis volgt nog.

Dans op Oerol. © Marloes van Doorn
Reportage - 20 jun 2017

Dans en slagwerk, dans en klassieke muziek, dans en Grieks drama. Op theaterfestival Oerol is voelbaar dat dans makkelijk samengaat met andere disciplines.

Battle Abbey - Heather Ware & Jakob Koranyi
Nieuws - 16 mrt 2017

Deze week slaan twee van Europa’s meest interessante performers, danseres Heather Ware en cellist Jakob Koranyi, de handen ineen voor Battle Abbey. En In 69 positions neemt de Deense choreografe Mette Ingvartsen het publiek mee op een rondleiding door de seksuele geschiedenis.

Foto: Stef Tijdink - Voor de Dans - Dedicated to Dance
Nieuws - 12 nov 2015

Filmmaker Peter Delpeut brengt de mentale inspanning van dansers op het witte doek in de dansfilm 'Voor de dans – Dedicated to Dance'.

Snow in June LeineRoebana
Review - 1 apr 2015

Op 28 maart ging Snow in June van LeineRoebana in première in het Chassé Theater.  LeineRoebana liet zich inspireren door de wereld van Oscarwinnaar Tan Dun. Muziek en dans versmelten in Snow in June. Een waanzinnig spektakel!

Snow in June LeineRoebana
Nieuws - 23 feb 2015

Op 28 maart gaat de nieuwe dansvoorstelling van LeineRoebana Snow in June in première in Chassé Theater Breda. Een voorstelling met de Taiwanese danseres Kai-Yun Chen en de Zweedse cellist Jakob Koranyi.

Nieuws - 3 dec 2014

Publiekslieveling Ghost Track is na de buitenlandse tournees terug in Nederland. Ghost Track is van 11 tot en met 20 december te zien in verschillende theaters.

Pagina's

Abonneren op LeineRoebana