Junior Company

Met de Junior Company stimuleert en inspireert Het Nationale Ballet jonge danstalenten in hun artistieke- en danstechnische ontwikkeling om hen een betere kans op een bloeiende carrière te bieden. Hiermee wordt een brug geslagen tussen professionele dansopleiding en professioneel gezelschap: de Nationale Balletacademie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en Het Nationale Ballet, Nederlands grootste dansgezelschap.

Springplank voor jonge danstalenten

De Junior Company is dé springplank voor jonge dansers. In deze kweekvijver van twaalf aanstormende talenten meten de jonge dansers zich met de gevestigde dansers van Het Nationale Ballet. Zij volgen een programma dat het dagprogramma bij een groot gezelschap weerspiegelt. Het inspireren en stimuleren van hun artistieke en danstechnische ontwikkeling staat daarbij voorop.

In de praktijk ziet dat er zo uit: twee keer per week hebben de dansers les met het grote gezelschap en daarnaast volgen ze een eigen programma met drie keer per week aparte balletlessen en workshops. In 2013 dansten ze ook mee met het corps de ballet in de voorstellingen van Don Quichot en The sleeping Beauty. Verder worden er speciaal voor de Junior Company nieuwe werken gecreëerd waardoor de dansers de kans krijgen een uitdagend repertoire en grote rollen te dansen.

Programma van de Junior Company

De Junior Company streeft ernaar per seizoen twee (tournee)programma’s uit te brengen, met daarin pas de deux en fragmenten uit het (neo)klassieke repertoire en nieuwe creaties die speciaal voor de Junior Company worden gemaakt door choreografen van naam. Daarnaast maken de dansers hun opwachting op het grote podium van Het Muziektheater Amsterdam, waar ze met Het Nationale Ballet zullen optreden in de avondvullende klassiek-romantische werken.

De eerste landelijke tournee van de Junior Company ging op 24 november 2013 in de Stadsschouwburg Amsterdam in première. Het programma bestond naast fragmenten uit het klassieke repertoire uit een wereldpremière van de jonge Britse choreograaf George Williamson: Dawn Dances.

Dansers van de Junior Company 2013/2014

Michaela DePrince, Jessica Xuan, Nathan Brhane, Mert Erdin, Daniel Montero, Sho Yamada (tweedejaars) en Nancy Burer, Therese Davis, Sofia Rubio Robles, Veronika Verterich, Daniel Cooke, Wentao Li (eerstejaars).

Artistieke leiding Ernst Meisner

[Ernst Meisner] De Junior Company staat onder artistieke coördinatie van Ernst Meisner, die tot eind van seizoen 2012-2013 danser was bij Het Nationale Ballet in de rang van grand sujet. Voordat hij als danser bij Het Nationaal Ballet ging werken danste hij tien jaar in Londen.

Tijdens een programma voor toekomstige dans managers leerde hij Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet, kennen. Brandsen gaf Meisner, toen hij bij Het Nationale Ballet danste, veel kansen om zich ook op andere gebieden dan het dansen te ontwikkelen. Toen Meisner aangaf verder te willen gaan als choreograaf of manager, kreeg hij de kans om artistiek coördinator van de Junior company te worden. Hij vindt het geweldig om dansers te begeleiden die aan het begin van hun danscarrière staan.

Foto: Luca Abdel-Nour
Nieuws - 30 jun 2021

Binnenkort sluiten zeven nieuwe dansers zich aan bij de Junior Company. Wie zijn deze dansers? En waar komen ze vandaan?

Junior Company Het Nationale ballet
Nieuws - 13 jan 2020

De Junior Company van Het Nationale Ballet gaat eind januari op tournee naar Indonesië voor een drietal optredens.

Applaus Han Ebbelaar en Alexandra Radius. Foto Antoinette Mooy
Review - 18 dec 2019 - Joanna Fox

Dansersfonds ’79 viert zijn veertigjarig jubileum met een extra feestelijke Nederlands Balletgala. Naast de vele hoogtepunten valt er ook een prijzenregen.

Het Nationale Ballet - Paquita. Foto Hans Gerritsen
Review - 15 feb 2019 - Joanna Fox

Unboxing Ballet is een spannende uitdaging. Voor zowel de jonge topballetdansers als het overwegend jonge toppubliek. Met twee fonkelnieuwe balletten.

cover boek ballet recepten Maricelle Peeters Balletstudio Le Rêve uit Rotterdam
Reportage - 12 nov 2018

Balletstudio Le Rêve uit Rotterdam is de trotse uitgever van het balletboek Balletrecepten en is geschreven door eigenaresse en docente Maricelle Peeters.

Campagnebeeld Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast. Foto Petrovsky & Ramone
Nieuws - 6 okt 2017

Voor de reprise van Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast heeft het Nationale Ballet totaal onverwacht de rechten niet verkregen.

Salome Leverashvili van Junior Company
Reportage - 14 sep 2017

De voorbereiding van spitzen is voor elke balletdanseres verschillend. Salome laat ons haar manier zien.

Timothy van Poucke en Salome Leverashvili van Junior Company
Reportage - 7 sep 2017

De Junior Company is een internationaal dansgezelschap. Om de diversiteit te tonen doen Tim en Salome een spel.

Timothy van Poucke en Salome Leverashvili van Junior Company
Reportage - 31 aug 2017

Wat doen dansers om zich voor te bereiden en te ontspannen in de bus? Tim en Salome nemen ons mee op tournee.

Timothy van Poucke en Salome Leverashvili van Junior Company
Reportage - 24 aug 2017

Als balletdanser heb je niet veel vrije tijd, dus de tijd die je krijgt moet je goed vullen. Tim en Salome hebben hier geen moeite mee.

Pagina's

Abonneren op Junior Company