ISH

ISH - Arenda de HoopOnder leiding van choreograaf Marco Gerris laat cross-over dansgezelsschap ISH verschillende disciplines van street culture en andere kunstvormen zien in unieke en dynamische voorstellingen. Ook geeft ISH demonstraties en workshops op festivals, scholen en bedrijven. Bovendien biedt het dansgezelschap educatietrajecten aan over actuele onderwerpen, welke vaak als inspiratiebron worden gebruikt in de voorstellingen.

Dansgezelschap ISH

De eerste voorstelling van ISH ging in januari 2000 in première. Hier kwamen verschillende disciplines samen zoals skaters, een beatboxer, een moderne danseres en een dj/scratcher. Door het gebruik van deze verschillende vormen van street culture en de dynamiek was deze voorstelling uniek in zijn soort. Dit vernieuwende karakter op de theaterpodia werd door pers en publiek enthousiast ontvangen. In de daaropvolgende jaren heeft ISH zich snel ontwikkeld en zijn er andere disciplines bijgekomen zoals breakdance, hiphop, BMX, basketball-freestyle en video.

Artistieke leiding Marco Gerris

ISH - Marco Gerris - Fenna van der VlietMarco Gerris (1975) is geboren op de Filippijnen,  en groeide op in België. Daar heeft hij een jaar gestudeerd aan de Antwerpse Toneelschool Herman Teirlinck en het Hoger Instituut voor Danspedagogiek. Daarnaast volgde hij voor drie jaar een studie aan het Open Living Theater, een acteursopleiding. Eind jaren 90 is hij verhuisd naar Amsterdam, waar hij begint als acteur/danser in het theater- en danscircuit. Vervolgens richt hij in 1999 het cross-over dansgezelschap ISH op waar hij in 2000 zijn eerste voorstelling voor maakt.

De naam ISH is afgeleid van het Engelse achtervoegsel ‘-ish’, een woord dat staat voor iets dat je niet precies kunt definiëren omdat het zowel het een als het ander is. ISH staat dan ook voor het multidisciplinaire karakter van de voorstellingen.

ISH
Nieuws - 20 jun 2023

Deze nieuwe ruimte wordt een ontmoetingsplek en broedplaats voor talentontwikkeling op het gebied van dans.

Het Barre Land
Interview - 11 okt 2022

In de nieuwe voorstelling van ISH Dance Collective, in samenwerking met het Amsterdam Sinfonietta, wordt dans gecombineerd met klassieke instrumenten.

Edward van Gils op het podium
Interview - 3 jun 2022

ISH Dance Collective haalt de straat naar het podium met de voorstelling FTBLL – Can You Kick It.

ISH
Nieuws - 15 apr 2022

ISH Dance Collective brengt in mei een ode aan de kunst achter de indrukwekkende performance van breakers, freestyle voetballers en straatvoetballers.

Elements of Freestyle
Reportage - 1 feb 2022

Met Elements of Freestyle gaat ISH terug naar de roots van choreograaf Marco Gerris: BMX, freerunning, breakdance, skating en freestyle basketbal.

Reportage - 27 jan 2022

Eindelijk was daar dan het verlossende woord tijdens de afgelopen persconferentie: ook de theaters mogen weer open.

Breakdance ISH Dance Collective
Reportage - 6 jul 2021

Op vrijdag 9 juli is het Vondelpark Openluchttheater het decor van de breakdance battle: ‘Break'in Amsterdam 2021’. Acht grote namen gaan de strijd aan.

Junadry danst een bijzondere dans over het slavernijverleden: “Dit moeten we erkennen”
Interview - 23 jun 2021

De Nederlandse-Curaçaose Junadry Leocaria danste een solo waarmee ze ode bracht aan haar voorouders en het slavernijverleden. Wij mochten haar interviewen!

ISH Dance Collective
Nieuws - 8 jun 2021

De cast bestaat uit internationaal gerenommeerde freestyle voetballers, straatvoetballers en breakers. Wat kunnen we van deze voorstelling verwachten?

International Dance Day
Reportage - 29 apr 2021

Het is vandaag de dag van de dans, oftewel: International Dance Day! Benieuwd naar wat jij vandaag kunt doen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Pagina's

Abonneren op ISH