Home » Blogs
Danspiratie, © Kim Doeleman

Vitamine D(anspiratie) voor dansdocenten en hun klantenkring

16 mei 2016 - Lenneke Gentle

Danspiratie, © Kim Doeleman

Het flitst aan me voorbij. Op Facebook.
“New York bouwt goedkope huizen voor kunstenaars.”
Mijn adem stokt in mijn keel. Ik schrik. Verslik me in mijn thee. Na het hoesten denk ik: Dit is een grap. Ik klik op het bericht om het te lezen. Realitycheck: het is waar...

Dit is toch werkelijk de omgekeerde wereld? Goedkope huizen bouwen zodat kunstenaars daarin kunnen wonen? Het wordt eens tijd dat (docerende) kunstenaars geld gaan verdienen met het werk dat ze doen. Op deze manier wordt het huidige beeld van 'de kunstenaar' in stand gehouden en wordt er aangenomen dat dit niet gaat veranderen.

Namelijk: “Kunstenaars hebben van hun hobby hun beroep gemaakt en daar is nu eenmaal weinig geld in te verdienen. Kunstenaars zijn idealisten. Kunstenaars hebben de overheid nodig om een normaal leven op te kunnen bouwen.” Er wordt niet gekeken naar de echte redenen waarom kunstenaars financieel noodlijdend zijn. Er wordt niet gekeken naar mogelijkheden om de kunstenaar op eigen kracht te laten bestaan. Terwijl juist daar de sleutel ligt naar het lekker leven van je passie.

Mooie dingen doen

De violist kan van zijn speelplezier geen boodschappen doen. Een prachtige jurk maken levert de coupeuse wel voldoening op, maar van voldoening  brandt de kachel niet. De mimespeler op het plein krijgt zeker naamsbekendheid, maar naamsbekendheid geeft hem geen toegang tot de cursus die hij graag wil volgen. De aankomende lifecoach kan een seminar geven waar hij veel van leert, maar deze ervaring op zijn cv betaalt de hypotheek niet. We willen graag mooie dingen doen, maar om mooie dingen te doen zijn zowel ideeën nodig als inspiratie, educatie, energie, mensen en geld.

Geld is energie

Geld wordt vaak losgekoppeld van 'ideeën, inspiratie, educatie, energie en mensen'. Maar geld is ook energie, energie is om van te leven.
Om jezelf en je gezin te kunnen onderhouden.
Om je kinderen naar school te kunnen laten gaan.
Om gezond te kunnen eten en lekker te kunnen bewegen.
Om te genieten van het leven.
Om alle cursussen te kunnen volgen die je wilt.
Om bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van de maatschappij.
Om anderen te kunnen helpen.
En om er voor anderen te kunnen zijn moet je eerst voor jezelf zorgen.

Beperkende overtuigingen

Twee jaar geleden wist ik dit nog niet. Twee jaar geleden was ik er nog van overtuigd dat de maatschappij het ook wel zou redden met passie en plezier. Twee jaar geleden zat ik nog barstensvol beperkende overtuigingen omtrent geld, zonder dat ik daar enig idee van had. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik nooit veel geld zou verdienen. Dat ik alleen maar geld kon verdienen door er dagelijks hard voor te werken. Dat geld iets was voor grote bedrijven en mannen met pakken. Dat ik zelf geen grip had op hoeveel geld ik 'verdiende'. Twee jaar geleden ging ik met buikpijn en knikkende knieën naar een lang weekend over financiële vrijheid (Open Circles). Ik had er tenslotte voor betaald. In die buikpijn en knikkende knieën zag ik  mijn licht . Mijn ontwikkeling. Mijn zicht op mijn beperkende overtuigingen over geld. Mijn nieuwe weg naar vrijheid in ondernemerschap: vrij van beperkingen en vol van het besef van keuzevrijheid. Mijn weg naar Danspiratie.

Recent zijn er in de Danspiratiegroep op Facebook verhitte discussies over geld. Ruig, onbeleefd, keihard, onbegrepen, pijnlijk. Ik voel dat we vastzitten in dezelfde beperkende overtuigingen. Overtuigingen die ons van generatie op generatie zijn meegegeven. Het is tijd om het oude los te laten. Om door te groeien naar de dansonderneming van de toekomst. Met nieuwe paradigma's: 

  • Er is genoeg geld in de wereld.
  • Ik ben het waard om geld te verdienen.
  • Ik werk vanuit liefde, passie, kennis en bevlogenheid en hierdoor komt het geld naar me toe.
  • Mijn onderneming wordt sterker door samen te werken met collega's in de omgeving.
  • Ik heb mijn collega's nodig om alle kinderen in Nederland te laten dansen.
  • Ik mag mijn leven vormgeven zoals ik dat wil.
  • Ik ben het waard om alles te leren over ondernemen.
  • Ik ben goed genoeg zoals ik ben.
  • Ik betaal met liefde voor kennis.

Word je eigen piloot. Stap achter het stuur. Bepaal je eigen koers. Blijf dagelijks bijleren. Lekker leven van je passie is een keus. Wat kies jij?

Lenneke Gentle, bron LinkedIN

-- -- -- -- -- -- --

Lenneke Gentle, ondernemer in de danseducatie.
Het leven gaat niet om ademen, maar om adembenemende momenten.

Grondlegger Taaldans & Rekendans bij Studio Swing
Initiatiefnemer bij Danspiratie.
Combinatiefunctionaris bij De Opgroeispeeltuin.

Lenneke Gentle