Home » Blogs
Foto Gabriela Zuarez

Hybrid Languages: danskans voor nieuwe dansers

3 juli 2018 - Redactie

Het onderzoeksproject Hybrid Languages van choreograaf-dramaturg Gabriela Zuarez, zal de vierde fase realiseren in het kader van een kennis-uitwisselingsproject bij ICK Amsterdam. Het gaat over het creëren van een nieuwe danstaal en daarvoor gebruik ik de kruising tussen de bewegingsprincipes van de tangovorm en de hedendaagse concepten van beweging. Het resultaat zou een hybride dansvorm zijn. Maar ook een nieuwe esthethiek voor het maken van theater.

Binnen dit onderzoeksproject zijn er veel fases om deze nieuwe danstaal te ontwikkelen. “Wij werken samen met danshuizen en organisaties in Amsterdam en in Buenos Aires (de nest van de tango). Uitwisseling is hier een belangrijk punt, daarom is dit een intercultureel project. Hierbij kunnen wij meer dansers kennis laten maken met mijn dans en dramaturgische werkwijze als ook met de dansvocabulaire die ik met mijn gezelschap in de afgelopen jaren heb opgebouwd", vertelt Gabriela Zuarez, artistiek leider van dansgezelschap El Sur Mundo Project

Als moderne choreograaf- dramaturg heb ik al jaren met de tango gewerkt. Nu onderzoek ik met het huidige team naar nieuwe structuren en ontwikkelen wij hiermee een choreografische denk- en werkwijze vanuit het brede perspectief van de tango.

In 2016 presenteerde ik op de IDOCDE danssymposia van de ImpulsTanz festival een workshop over hedendaagse relevantie van de tango en danspraktijk. Afgelopen jaar startte ik de eerste fase van Hybrid Languages op BAU Amsterdam ( zie video ) en vervolgde ik het onderzoek, binnen een tweede fase- op de JIRA Internationale Simposia over Ritmiek in de Kunsten in Buenos Aires. Ik heb ook met Choreolab Europe samengewerkt voor de derde fase van het onderzoek in april dit jaar.

In de komende maand lanceren wij de vierde fase van het project Hybrid Languages. In verband met deze fase organiseren wij de workshop-Lab Ritmiek, het Dansende lichaam & Performance Tango, Milonga en Candombe vanuit de Dalcroze methode. Dit is in samenwerking met gastartiesten en docenten, veelzijdige specialisten in verschillende aspecten van de tango en ook van het ritmiek, muziek en theater. Wij delen de kennis en complementeren dit met mijn choreografisch onderzoek. Dat zal in de week van 9-13 Juli 2018 plaatsvinden. Daarom is de workshop-lab bedoeld voor professionele dansers, maar ook voor performers die nieuwsgierig zijn naar een nieuwe mogelijkheid in het dansgebied. En er is een potentiele kans om daarna met ons samen te werken.

Het doel van de workshop-lab is om de dansers en performers kennis te laten maken met de muzikale domeinen van de drie specifieke basisritmes in tangomuziek en dans: de tango, milonga en candombe. Binnen het kader van de Dalcroze methode zullen de deelnemers met het materiaal experimenteren en improviseren, uitlopend in een theatrale dansuitvoering met live muziek (open presentatie) met alle deelnemers.

Foto Gabriela Zuarez

Tevens draagt dit proces bij aan de ontwikkeling voor de basis van een nieuwe dans- en bewegingstaal. Een ander doel is de deelnemers kennis te laten maken met de werkwijze van Zuarez.

Tijdens de workshop-lab er wordt gewerkt met: conditie- en danstraining gebaseerd op bewegingsmateriaal ontwikkeld in het dansgezelschap; ritmiek en tempo; lichamelijke muzikaliteit; improvisatie; choreografische opbouw; emotie en theatraliteit; bodypercussie en stem, dit alles onder begeleiding van tangomuziek en live bandoneon.

Deelnemende dansers hebben ook de mogelijkheid, als zij gekozen zijn, om door te stromen naar komende dansproducties vanaf 2019. Het project Hybrid Languages zal duren tot de eind 2019. Tot die periode zal de choreograaf nieuwe dansers recruteren voor een nieuwe opstelling van de groep.

Er is een kortingsactie voor DansMagazine-lezers om deze workshop-lab te deelnemen. De meeste originele motivatie maakt kans op 50% korting op de standaardprijs! Je betaalt dus geen € 480,00*, maar slechts € 240,00 voor deze verdiepende en verrijkende dansworkshop!

Geïntereseerde kandidaten mogen per direct anmelden aan artdirector@elsurmundoproject.nl. Bezoek de website van Elsurmundo Project voor meer informatie over de workshop-lab.

Inschrijfskosten*:
EXTRA early-bird korting voor DansMagazine lezers: € 360,00 t/m 30 juni
Studentenprijs: € 325,00; hoge kortingen voor educatieve/ culturele organisaties; standaard prijs: € 480,00.

Redactie