Home » Blogs
Portret Joost Groeneboer. © Dans Magazine

Doodsteek

3 november 2016 - Joost Groeneboer

De subsidies zijn weer verdeeld. Voor sommige dansgezelschappen reden om te juichen, maar voor een aantal ook slecht nieuws. Over de keuzes van de subsidiecommissies valt te twisten, maar twee ontwikkelingen baren me zorgen. Ten eerste dat op de productiehuizen bezuinigd wordt en ten tweede dat er steeds minder ruimte is voor niet-westerse dans. Ondanks dat ze het heel goed hebben gedaan, krijgen zowel Korzo Den Haag en Dansmakers Amsterdam nauwelijks of geen subsidie meer. In de danswereld wordt met onbegrip gereageerd; zijn het niet juist de dansproductiehuizen die voor talentontwikkeling en vernieuwing zorgen?

En ondanks dat dansgroep BackBone van Alida Dors en festival Afrovibes subsidie hebben gekregen, zijn er in de ondersteuning van de niet-westerse dans flinke gaten gevallen. Het Internationaal Danstheater, dat de afgelopen jaren juist opgekrabbeld was en door het publiek voor voorstellingen als Mannen van de Tango, Fado en Crazy Blues hoog gewaardeerd, valt buiten de boot en vecht nu voor zijn voortbestaan.

Ook het aanbod van internationale werelddans- en muziek is een flinke klap toegediend. Nadat al eerder het Amsterdamse Tropentheater zijn deuren moest sluiten, is nu RASA hetzelfde lot beschoren. De Gemeente Utrecht heeft de subsidie stopgezet, omdat het aanbod volgens de Adviescommissie Cultuurnota 2017-2020 niet gedurfd genoeg was. De commissie is van mening dat de functie ‘niet-westerse programmering’, los van RASA, stadsbreed een impuls verdient, maar ja...

Een eigentijdse en innovatieve aanpak is prima, maar mij bekruipt het gevoel dat andere culturen in Nederland steeds meer buiten de boot vallen. Mismanagement of niet, met de sluiting van het MC Theater een paar jaar terug kreeg het multiculturele theater al een doodsteek toegediend. Wie volgt? Don’t Hit Mama? LeineRoebana, AYA of Dox? 

Redactioneel commentaar uit Dans Magazine 5/2016

Nooit meer een nummer van Dans Magazine missen? Profiteer dan van de superaanbieding!  

PS We stellen feedback op Dans Magazine zeer op prijs; stuur je reacties naar:

facebook: facebook.com/DansMagazine
twitter: @AllesOverDans
instagram@dansmagazine
e-mail: redactie Dans Magazine

Joost Groeneboer