Home » Blogs
Dans Magazine - Joost Groeneboer

Balans houden

9 juni 2016 - Joost Groeneboer

Is het dans? Dat is wat je je bij (experimentele) dansfestivals wel eens afvraagt. En zo ook bij het dansfilmfestival Cinedans. Tijdens het openingsprogramma werd een opvallende studentenfilm vertoond over de 20-jarige Denise die in een Weens pretpark bijna iedere dag rondjes komt draaien in de Tagada – een reusachtige carrousel zonder beugels.

Keeping Balance is een korte documentaire van Bernhard Wenger. In de filmzaal van EYE verbazen we ons erover hoe het meisje zich in het snel draaiende apparaat zonder vallen staande weet te houden en daarbij ook nog danspasjes maakt. Misschien dat ze zich net als bij het draaien van een pirouette op één punt focust, in dit geval de camera.

Vergeten van de dagelijkse zorgen

Tsja, is het dans? Beweging in ieder geval. En al is het geen pure dans, het is wel lovenswaardig dat Cinedans dit filmpje laat zien. De titel van de film slaat immers niet alleen op balans houden in de carrousel, maar ook over het in balans blijven van jezelf. Denise geeft al 6 jaar lang bijna al haar geld uit aan de Tagada. Voor haar is het de enige plek waar ze even al haar moeilijkheden kan vergeten, de gewelddadige situatie thuis, de mishandelingen door haar vader. In de ‘centrifuge’ zwieren alle zorgen als het ware van haar af. Tegelijkertijd zijn de kaartjesverkoper en andere medewerkers van het pretpark een soort tweede familie geworden, waarbij ze met haar problemen terecht kan. Het is een ontroerend, maar ook onwerkelijk, bijna surrealistisch beeld dat de film oproept. Maar is het wel zo vreemd? Doen we op een dansfeest niet precies hetzelfde; even de dagelijkse zorgen vergeten? En met een dansvoorstelling, scheppen we daar niet een andere wereld mee?

Editorial uit Dans Magazine 2/2016

Nooit meer een nummer missen? Profiteer dan van de superaanbieding!    

Joost Groeneboer