Home » Blogs
Dansen met collega's

6 redenen waarom dansen met collega's een goed idee is

19 februari 2018 - Jacqueline de Kuijper

Dansen met collega's

Werknemers vinden het fijn wanneer hun manager betrokkenheid toont bij hun welzijn. Dus waarom niet een keer samen een activiteit proberen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het zowel fysieke, mentale als sociale voordelen heeft? En die ook nog eens leuk is? Ga dansen! Lees hieronder waarom dansen met collega’s goed is voor de productiviteit, werkgeluk en bedrijfscultuur. Vind je het toch een gek idee? Bedenk dan dat Google een eigen dansstudio heeft die door de werknemers zelf met veel enthousiasme gerund wordt!

Waarom dansen?

Dansen is dynamisch, expressief en interactief. Je beweegt niet alleen je lichaam, maar ook je geest en maakt contact met anderen. Samen dansen is elkaar in beweging brengen! Daarnaast ontwikkel je door samen te dansen je zelfvertrouwen, empathisch vermogen en verfijn je jouw kennis van omgangsvormen. Door partnerdansen leer je bijvoorbeeld leidinggeven! Allemaal aspecten die cruciaal zijn voor een team om goed te functioneren. Heb je meer argumenten nodig? Lees dan verder om te ontdekken hoe dans bijdraagt aan het welzijn van werknemers!

1: Dansen maakt je slimmer

Onze hersenen bestaan uit een complex netwerk van zenuwbanen. Hoe meer verbindingen we maken tussen verschillende ideeën en activiteiten - en hoe sterker die verbindingen zijn - hoe weerbaarder ons brein wordt. Wanneer je danst, gebruik je verschillende functies van je hersenen tegelijkertijd: je beweegt, je luistert naar muziek, je verbeeldt emoties. Hierdoor verbeter je de connectiviteit van de zenuwbanen. Daarnaast moet je als je danst snel beslissingen maken met betrekking tot coördinatie, ritme en de mensen om je heen. Dansen maakt je dus slimmer! Uit onderzoek naar interventies voor dementie blijkt bovendien dat dansen de enige fysieke activiteit is die het risico op het krijgen van dementie verlaagt! Dus wanneer je regelmatig danst op je favoriete muziek, krijgt ook je brein een serieuze workout. Leuker dan kruiswoordpuzzels!

2: Samen dansen schept een band

Volgens een artikel in de Harvard Business Review kun je het succes van een team voorspellen aan de hand van communicatiepatronen. Hierbij werd gekeken naar onder andere handgebaren, toonhoogte van de stemmen en hoeveel mensen praten met of luisteren naar elkaar. Wat blijkt? Succesvolle teams hebben een sterke band en communiceren veel met elkaar - ook buiten formele vergaderingen om.

Samen dansen (non-verbale communicatie) schept ook een band! Je hebt een team nodig die samen kan werken en in de juiste richting kan bewegen, op het juiste moment… toch? Dansers hebben dezelfde vaardigheden nodig - en ontwikkeld! Je moet erop kunnen vertrouwen dat je partner naar achteren stapt met zijn linkerbeen zodat jij naar voren kunt stappen met je rechterbeen, en vice versa. Een simpele stap zoals deze vergt goede communicatie en een hechte vertrouwensband; een fundamenteel element voor ieder team dat topprestaties wil behalen.

3: Dansen geeft nieuwe energie

Iedereen van wie verwacht wordt de hele dag aan zijn bureau gekluisterd te zitten én productief te zijn, vecht een strijd die reeds verloren is. Het menselijk lichaam is niet gemaakt om stil te zitten, maar om te bewegen! Door intensief te bewegen komen endorfinen vrij en voel je je lekkerder in je lijf. En wanneer we ons goed voelen, presteren we beter - zowel cognitief als emotioneel. Dansen zorgt er dus voor dat werknemers creatiever zijn en beter presteren. Helaas is er op kantoor vaak geen mogelijkheid om te sporten, maar dansen tussen de bureaus door gaat prima en je hoeft je er niet voor om te kleden! Dansen is bovendien net zo intensief als tennissen of voetballen. Geloof je me niet? Probeer het eens uit!

4: Dansen maakt je zelfverzekerder

In het bedrijfsleven kunnen lichaamstaal en zelfvertrouwen het verschil maken tussen succes en wanprestaties. Dansers zijn getraind om beiden te beheersen. Wanneer je danst en door de ruimte beweegt, ontwikkel je je lichaamsbewustzijn en ruimtelijk inzicht. Dit leidt tot meer ‘presence’ en geeft je zelfvertrouwen. Bovendien verbetert je lichaamshouding door te dansen, waardoor je in ieder geval zelfverzekerder overkomt - ook als je je niet zo voelt!

5: Dansen stimuleert creativiteit

Stimuleer de creativiteit van werknemers door ze een onbekende taak te laten doen - zoals dansen - en daag hen uit hun comfort levels te komen. Zo’n out-of-the-box mentaliteit vertaalt zich naar meer creativiteit buiten de dansvloer én op het werk. Overeenkomsten zien tussen ongerelateerde onderwerpen kan leiden tot geweldige innovatie. Willen jullie marktleider zijn? Dan is creativiteit en innovatie jullie belangrijkste eigenschap - en dans kan jullie daarbij helpen!

6: Dansen is leuk!

Voor werknemers is persoonlijk contact met collega’s een belangrijk element voor werkgeluk. Laat werknemers daarom zien dat je om ze geeft en bij wilt dragen aan hun welzijn en werkgeluk door samen te gaan dansen. Dansen is niet alleen een stuk gezonder dan de standaard vrijdagmiddagborrel, dansen is ook nog eens ontzettend leuk! Want, wat doen baby's als ze muziek horen? Dansen! En hoe kijken ze dan? Blij! Punt. 

Overtuigd? Wij brengen jou en je collega's met plezier in beweging! Neem een kijkje bij onze trainingen en workshops voor meer informatie. 

Jacqueline de Kuijper is Co-Founder & Trainer bij Change Your Rhythm, onderdeel van Dance to the People.

Jacqueline de Kuijper